"Jag har precis gjort högskoleprovet", säger Behnam Mahajerzadeh-Heidari som vill bli socionom. Foto: Edina Hrustic / Sveriges Radio
Helsingborg

"Hittade en identitet i att vara ex-gangster"

"Idag kan jag få lov att vara rädd, idag kan jag få lov att vara osäker"
3:28 min

Han sålde knark som tonåring och hamnade till slut i fängelse. Våren 2013 blev han frisläppt och har sedan dess jobbat på att förändra sitt liv. Med hjälp av föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, i Helsingborg har 22-årige Behnam Mahajerzadeh-Heidari bytt umgänge och identitet.

- Jag känner mig trygg och jag har ett tryggt socialt nätverk som jag inte hade förut. Det ser annorlunda ut, det är inte så mycket macho längre, utan det är bara vara, säger Behnam Mahajerzadeh-Heidari.

Jag träffade Behnam Mahajerzadeh-Heidari för mer än ett år sedan, när han precis hade muckat från fängelset.

Han hade fått plats på KRIS boende i Helsingborg och skulle få hjälp med att styra upp sin vardag.

Våren var på väg och vi tittade in i hans nya rum. Sedan satt vi och pratade i ett halvmörker, ljuset från lamporna var svagt.

Då såg han på sig själv på ett helt annat sätt.

- Jag hittade en identitet i att vara ex-gangster. Det var min identitet. Jag är före detta kriminell och missbrukare, och tyckte det var lite häftigt.

Efter tio månader med självhjälpsmöten och efter samtal med personalen som också varit före detta kriminella valde han att gå vidare till ett eget boende.

Men under tiden på KRIS gjorde han en inre resa som förändrade honom.

- Det är så betydelsefullt att ha en samhörighet precis i början, att känna att jag är inte ensam. Idag visar jag om jag är osäker, om jag är rädd. Idag kan jag prata om det, det kunde jag inte förut. Det var en svaghet att vara rädd eller ledsen.

När vi nu sitter på övervåningen på ett tomt fik i centrala Helsingborg tycker jag att Behnam känns mycket lugnare än sist. Han har skaffat glasögon och berättar att han varit lite nervös inför intervjun.

Han berättar att han, trots att det går framåt, fortfarande kämpar med att bryta med gamla vänner i den kriminella kretsen.

- Jag skulle vilja sitta här och säga att det är skitenkelt, men det är det inte. Det är en stark vänskap, jag har vänner som har riskerat sina liv för mig. Den tilliten du bygger är inte något du kan bygga upp genom att sätta dig med någon på ett kafé och bjuda på en kopp kaffe. Men det går, jag har fått vara konsekvent.

Idag är det drömmar och nya mål som hjälper Behnam vidare.

Han vill bli socionom och ha ett så kallat vanligt liv med familj.

- Jag har precis gjort högskoleprovet och har fått tillräckligt med poäng för att komma in på högskola nästa höst. Jag har också träffat en underbar flickvän som jag bor ihop med, det är en jättestor glädje för mig. Så jag vill inte längre fokusera på min bakgrund utan på var jag vill och hur jag ska nå dit.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".