Gunnel Wisén Persson, Ylva Stockelberg och Björn Ranelid vid invigningen av Österlen lyser i årets ljusby Kivik. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Kivik/Österlen

Ranelid: "Solen är demokratins överhuvud"

Ordföranden: "Det började som en liten idé"
4:32 min

Mörkret sänker sig över Skåne. Men från Ystad upp till Brösarp pågår i helgen ljusfestivalen Österlen lyser - för tionde året i rad. På över 40 platser pågår arrangemang och många marschaller, lyktor och eldar kommer att lysa - inte minst längs vägen till det maratonlopp som springs imorgon lördag.

Kivik är årets ljusby och vid Kiviksgraven - en stor gravhög från bronsåldern - samlas folk för ett ljusmingel som inleder invigningen.

– Vi hoppas på en härlig stämning med glada människor som vill njuta av vår ljusfest, och vi har underbara förutsättningar, säger Gunnel Wisén Persson från Kivik Tourism som arrangerar minglet tillsammans med byalaget och räddningsvärnet.

Kiviksgraven valde de för att det finns en koppling till dyrkan av ljuset i bronsåldern.

– Syftet är dels gemenskap i byarna, och dels för att förlänga turistsäsongen. Och det började som en liten idé att med ett enda ljus lysa upp - och be sin granne lysa upp, säger Ylva Stockelberg, som är ordförande för föreningen Österlen lyser.

Författaren Björn Ranelid är invigningstalare.

– Jag ska försöka fånga solen, ljuset och mänskligheten i barnets öga. Åtta minuter har jag på mig att tala om gemenskapen som inte bara handlar om olika byar, utan hela mänskligheten, som kan samlas kring ett ljus, säger Björn Ranelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".