Foto: Janerik Henriksson/TT
PRATA OM DÖDEN

Stor skillnad i gravavgift

Därför varierar begravningsavgiften så mycket
1:26 min

Att kyrkogården varit välskött under allhelgonahelgen beror på den begravningsavgift vi alla betalar. Men avgiften varierar kraftigt i Skåne, visar siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram. I Simrishamn är  den mer än tre gånger så hög som i Malmö.

Avgiften som är en skatt är lägst i Malmö där den ligger på omkring 186 kronor per person och år. Den dyraste avgiften är mer än tre gånger högre - cirka 625 kronor per år för dem som bor i Simrishamn. Det är Svenska Kyrkans pastorat runt om i landet som bestämmer hur hög begravningsavgiften ska vara utifrån hur mycket arbete som krävs för att hålla kyrkogårdarna i gott skick. Mats Hagelin är kyrkoherde i ett av dem i Simrishamns kommun.

– Här ute finns väldigt många kyrkogårdar, och de är ganska tungarbetade också. Då krävs det mer personal och mer material och det gör att det blir lite högre begravningsavgift än i Malmö där man kan vara mer rationell eftersom det är mycket större enheter.

Att det kan skilja så mycket mellan avgiften i Simrishamn och Malmö beror på att det är lättare och inte lika dyrt att ta hand om kyrkogårdarna i en kommun som Malmö där de är färre och inte lika utspridda, förklarar han.

– Enheten i Malmö är mycket större och då kan man samordna saker och ting på ett enklare och mer effektivt sätt än vad vi kan här ute. Det är olika förflyttningar eftersom det är fler kyrkogårdar. Visserligen är de mindre, men det kräver ju också mer personal, säger Mats Hagelin.

Han är också andre vice ordförande i Svenska Kyrkans kyrkostyrelse för hela Sverige. Han betonar att begravningsavgift är framförallt ett ansvar för staten och där har man faktiskt bestämt att enhetlig avgift ska införas i Sverige 2017.

– Då lägger man ihop alla avgifter och slår ihop det så att alla betalar lika mycket, säger Mats Hagelin.

I Helsingborgs och Lunds kommuner är begravningsavgiften cirka 266 kronor per person och år. Kollar man längre österut så ligger den på omkring 313 kronor i Kristianstad och betydligt högre 573 kronor per år i en mindre kommun som Tomelilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".