1 av 2
Så här ser ljusträdet vid krematoriet i Helsingborg ut. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
2 av 2
Björn Kjällström, präst i Svenska kyrkan, tände själv ett ljus i lördags. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Helsingborg

Många ville tända ljus på distans

Präst: "Intresset har varit kolossalt"
4:34 min

Det har glittrat av ljus på kyrkogårdar och begravningsplatser i helgen. Till Krematoriekyrkogården i Helsingborg var det trångt med besökare i lördags. De som inte kunde närvara tog vara på chansen att tända ett ljus på nätet.

Vardagen kommer så sakteliga tillbaka till kyrkogården. Men på måndagsmorgonen lyser fortfarande ljus här och var, och blomsterhållarna är fyllda med blommor.

– För mig är allhelgonahelgen absolut en av favorithelgerna på året. Det är fantastiskt att gå ut på kyrkogården och så de här sjöarna och haven av ljus och blommor, säger prästen Björn Kjällström.

Han tror att en förklaring till att allhelgonahelgen blivit en allt viktigare högtid för svenskarna är vårt behov av att ritualisera de stora händelserna i våra liv.

I ett träd hänger led-lampor i parrafin. Nytt för i år är att man kan tända ett ljus via nätet om man inte kan ta sig till kyrkogården. Här i Helsingborg, i Stockholm, Östersund och Karlstad finns den möjligheten.

– Det är just med tanke på att vi bor ju så långt ifrån våra familjer. Vi är utspridda och man har kanske inte möjlighet att åka till graven. Då startade vi det här som en möjlighet att faktiskt kunna tända ett ljus, och göra det personligt genom att skriva en bön eller en tanke, säger Björn Kjällström.

Hur stort har intresset varit?

– Kolossalt. När jag var här i lördags var det alldeles fullt. Jag skulle själv tända ett ljus för min pappa - jag fick vänta långt fram på kvällen innan det blev ett ljus ledigt här, säger Björn Kjällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".