Petra Douhane insåg hur illa det var när härbärget ville behålla hennes brors gamla håliga kalsonger. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Skåne

"Det fanns ingen tid att spilla"

"Idén till En kalsong för Pierre kom egentligen redan den dagen"
8:36 min

Petra Douhane startade underklädesinsamlingen "En kalsong för Pierre" för ungefär ett år sedan. Dagen innan hade hennes lillebror dött i en överdos på ett härbärge i Lund.

Det kom att ändra mål och mening för Petra Douhane, som nu satsar på att nå hela Sverige med insamlingen till hemlösa. Tidigare drömde hon om att öppna egen restaurang - nu drömmer hon om att skapa en ny sorts härbärge.

– Jag har förstått på de jag träffat under det här året att det är inte lätt när man varit hemlös i år och till slut får en egen lägenhet som man gått och drömt om. Det blir tvärtom, det blir en rädsla, säger Petra Douhane.

Hon menar att man blir väldigt ensam och utlämnad med alla förpliktelser som följer av att ha ett eget hem. Istället tycker hon att man borde satsa på att skapa sammanhang med meningsfulla kontakter i en sorts övergångsboende.

Men först ut är att ta sig genom hela Sverige med insamlingen. Hittills har "En kalsong för Pierre" delat ut underkläder från Skåne upp till Småland - så det finns en bit kvar.

– Vår insamling drivs ju från Facebook först och främst. Där man inte skänker underkläder direkt, utan man skänker pengar för att vi ska köpa underkläder, säger hon.

Namnet på insamlingen? Det kommer från hennes bortgångna bror Pierre.

– Min bror var en riktig skojare, han hade väldigt mycket humor. Just "En kalsong för Pierre" är ju menat för att man inte riktigt ska greppa vad det är. Många tror att det är ett skämt, säger Petra Douhane.

– Det är det jag vill bevara av min bror. Han var inte speciellt dyster, han var en riktig pajas rent ut sagt. Det handlar också om att vi på det här sättet hedrar hans minne medan vi hjälper andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".