Seynabou Dia på jobbet i Helsingborg. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Senegal/Helsingborg

Seynabou Dia tar färdtjänstsamtalen

”Roligt att prata med folk och skoja”
4:28 min

Den som ringer efter färdtjänst hamnar ibland på ett callcenter i Senegal. Av 650 sökande valdes 24 personer ut för att lära sig svenska på kort tid. Hur det gick till skildras i en dokumentärfilm som visas i SVT i slutet av veckan.

Idag är en av huvudpersonerna i filmen, Seynabou Dia, i Helsingborg. Svenska hur hon läst i sju månader, och nu är hon här på Samres för att jobba och för att prata om dokumentären.

– Det är jättekul, men rörigt också att lära sig svenska på sju månader och sedan börja jobba. Jag har blivit mer självständig, har fått en bättre levnadsstandard och kan hjälpa min familj, säger Seynabou Dia.

Vad är det svåraste?

– Ibland pratar man med folk som är lite rasistiska, det är det svåraste. Och ibland har man problem med systemet, och då blir det kaos. Då gäller det att ta det lugnt och försöka lösa det på ett bra sätt, säger hon.

Vad är roligast?

– Att prata med folk och skoja om vädret och annat, säger Seynabou Dia.

Dokumentären sänds SVT2 torsdag 6 nov 2014 klockan 20.00, lördag 8 nov 2014 klockan 16.40 och söndag 9 nov 2014 klockan 23.55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".