Shirine Stjernfeldt. Foto: Alexander Zeilon-Lund/Sveriges Radio
PRATA OM DÖDEN

Synen på begravning varierar

”Allt vanligare med begravningar i mindre kapell”
4:04 min

Begravningar kan se ut på väldigt många olika sätt beroende på vem det är som begravs. Och nya trender finns även i denna bransch.

I ett litet kapell vid SUS i Malmö möter vi begravningsentreprenören Shirine Stjernfeldt.

– Det blir allt vanligare med begravningar i mindre kapell. Man känner att kyrkorna är för stora, och man vill inte att det ska kännas tomt, bättre då i ett kapell som kan fyllas, säger Shirine Stjernfeldt.

Trender inom begravningar då?

– Man ser det till exempel i musiken, låtar som slagit igenom nyligen som kommer åter och återigen på begravningar. Och i USA får de efterlevande behålla askan efter en kremering. Det får vi inte i Sverige, men jag hoppas att det blir så, säger Shirine Stjernfeldt.

Borgerliga begravningar blir allt vanligare.

– Vid en borgerlig begravning finns inga ramar, så länge man inte väcker anstöt. Det är helt fritt att göra vad man vill.  Man får välja vilken musik som helst, och lägga upp ceremonin hur man vill, och kanske vara med i ceremonin. Och då är begravningsentreprenörens uppgift är att stötta, säger Shirine Stjernfeldt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".