Naturen vid kusten är en av sakerna som lockar turisterna till Österlen. Foto: Lisa Jalakas/Sveriges Radio
Österlen

Galet bra sommar för Österlen

Turismstrateg: Hör mycket positiva tongångar
1:17 min

Det ser ut att ha varit en bra sommar för turismen i Ystad-Österlenregionen. Turistbyråernas sammanställning presenteras först i början av nästa år men Statistiska centralbyråns siffror pekar på en uppgång och näringsidkarna är nöjda.

- I princip alla anläggningar som vi från turistbyråerna har haft kontakt med är mycket, mycket nöjda, säger Marie Holmström som är turismstrateg i Ystad.

"Galet mycket folk överallt, hela tiden", är uttryck som hon har fått höra.

Enligt Statistiska centralbyrån har gästnätterna ökat med sex procent men då räknas inte bed & breakfast in, vilket utgör en stor del av boendena på Österlen.

- Vi pratar ju med bed & breakfasten också och hör mycket positiva tongångar, säger Marie Holmström.

Och nyckeln till en bra sommar är inte så oväntat vädret, som förutom att locka fler besökare gör att många spenderar kvällarna på uteserveringar och vid utomhusaktiviteter som konserter och teatrar.

Dessutom påverkar en bra sommar även nästa års besökare.

- Vi hade en fantastisk sommar redan i fjol och det påverkar våra besökare att faktiskt titta lite extra noga på vår destination. Man vill försäkra sig om en bra plats i god tid.

- Det är också den effekten som kommer att vara inför nästa år, säger Marie Holmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".