Ulrika Roglands inspirationskälla är hennes mamma. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Skåne

Hon prisas för arbete mot våldsbrott

4:14 min

Imorgon delas Fredrika Bremer-priset ut i Stockholm. I år går priset till en person som jobbat mot våld i Fredrika Bremers jämställdhetsanda - den skånska åklagaren Ulrika Rogland. Efter många högprofilerade fall har hon nu slutat som åklagare, men hennes drivkraft är densamma.

Hon ledde bland annat det så kallade Alexandramålet - Sveriges hittills största sexbrottsutredning där en man dömdes för brott mot 58 flickor. Målet ledde till en helt ny sexbrottslag - mot grooming.

– Saker jag har drivit hela vägen till att förändra lagstiftningen - jag har givetvis inte varit ensam om detta - men det är klart att det är jag som har varit profilerad, det är jag som har debatterat i media och synts utåt, säger Ulrika Rogland om varför hon tror juryn på Fredrika Bremer-förbundet har gett just henne priset.

Var har din glöd kommit ifrån?

– Det är svårt att veta. Jag har alltid velat jobba med brott mot barn. Redan som liten kände jag mig väldigt engagerad när någon blev orättvist behandlad.

Efter 15 år har Ulrika Rogland nu slutat som åklagare, och istället gått över till en advokatbyrå där hon främst arbetar som målsägandebiträde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista