Kronofogden spanade efter bilar vid Öresundsbron. Foto: Miklos Szabo/Øresundsbron
Malmö

Razzia mot taxibolag i Malmö i dag

Kronofogde: "En del bilar har försvunnit ut ur landet"
6:43 min

Kronofogden har beslagtagit 52 bilar runtom i Malmö i dag, sedan Malmö tingsrätt i går beslutade om kvarstad. Bilarna tillhör taxibolag som är knutna till Taxi 23:s beställningscentral.

I går ansökte Volkswagen Finans Sverige AB om kvarstad på 84 bilar som tillhör 38 olika bolag. Enligt ansökan kör alla för, eller har tidigare kört för Taxi 23 i Malmö. Kronofogden inledde beslagen av bilarna vid sju-tiden i dag, på olika platser i Malmö och även på Sturups flygplats.

– Vi har haft 30-35 personer som har letat bilar hela dagen. Det har gett ett väldigt gott resultat, säger Christer Davidsson på Kronofogden i Malmö.

De 84 bilar som kvarstadsbeslutet gäller är alla köpta på avbetalning. Kreditgivaren är Volkswagen Finans Sverige AB. Av bolagets ansökan till Malmö tingsrätt framgår att flera avbetalningar inte har gjorts och att bolaget befarar förluster. Som mest kan det enligt ansökan handla om 13,8 miljoner kronor. Dessutom hävdar bolaget att det finns risk att bilar försvinner utomlands, vilket redan skett i en del fall.

– Det har redan försvunnit en del bilar ut ur landet och det föreligger risk att bilar försvinner, säger Ann-Marie Thörn, advokat som företräder Volkswagen Finans.

Volkswagen Finans påstår också i sin ansökan att det finns risk för brottslig verksamhet. Enligt bolaget är företrädarna för de 38 bolag som köpt bilarna på avbetalning egentligen bara målvakter för en utpekad man. Mannen ska också ha en nyckelroll i Taxi 23:s verksamhet. Dessa påståenden om mannen har inte prövats rättsligt. Han är dock tidigare dömd för medhjälp till bland annat grovt bedrägeri i ett fall där ett taxibolag hade köpt bilar på avbetalning och sedan sålt dem utomlands.

Sveriges Radio har sökt företrädare för bolaget som driver Taxi 23, bland annat för att fråga hur verksamheten påverkas av beslagen. Hittills har vi inte fått kontakt med någon. Enligt uppgifter i ansökan om kvarstad har den man som utpekas som den egentlige företrädaren uppgett att det skulle innebära "betydande förluster " för Taxi 23 om bilarna återlämnades.

Kronofogden fortsätter att söka efter de återstående 32 bilarna som man ännu inte har hittat.

– Vi fortsätter i dag och dagarna framöver att försöka hitta bilarna, säger Christer Davidsson.

Tingsrättens beslut om kvarstad som fattades i går är interimistiskt och kan överklagas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".