1 av 2
Begravningsentreprenör Birger Signäs. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
2 av 2
Dündar Güngör. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Begravning utomlands - hur gör man?

Begravningsentreprenör: ”Det är mycket pappersexercis”
9:16 min

Man kan leva i ett land i flera år och ändå känna att man aldrig riktigt är hemma. När döden närmar sig känner man istället att man vill begravas där man är född.

– Det händer ofta att folk vill bli begravda där de kommer ifrån, säger Dündar Güngör som begravde sin pappa i Turkiet.

– Han sa alltid att jorden är den samma, men han dog i Turkiet när vi var där på semester. Vi begravde honom där så fort som möjligt, som det är i islam. Men jag säger som min far, begrav mig där jag går bort, säger Dündar Güngör.

Enligt Sveriges begravningsbyråers förbund är det ungefär tio stycken i månaden som skickas utomlands för begravning.

Begravningsentreprenör Birger Signäs jobbar mycket mångkulturellt och som kan fungera som konsumentupplysare, hur gör man för att begrava en släkting utomlands, kostnader, intyg.

Birger Signäs säger att hans begravningsbyrå arrangerar ungefär en sådan begravning i månaden. Upptagningsområdet är ganska stort. Främst är det Kosovoalbaner som hör av sig med den här typen av förfrågningar, men det är också mycket irakier och han tror att det inom några år kommer komma mycket förfrågningar från Syrien.

– Det är mycket pappersexercis med ambassader och intyg om begravningsplats. Det kan bli dyrt också, så en begravningsförsäkring kan vara bra. Och så kan det vara bra att ha ett intyg att det finns en begravningsplats. Även ID-handlingar från hemlandet är bra att tänka på, säger Birger Signäs.

Blir det vanligare att man vill begravas i landet man kommer ifrån?

– Trenden hittills är att ju längre man bott i Sverige, desto större är sannolikheten att man blir begravd här, säger Birger Signäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".