1 av 2
Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
2 av 2
Björn O Andersson. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Ockupation inne på tredje veckan

Ordföranden: "På sikt kommer entusiasmen nog att tryta"
1:52 min

Fortfarande tre veckor efter att Hemlösas hus tvingades stänga ner sin nattverksamhet övernattar fortfarande ett mindre antal där eftersom en grupp ungdomar ockuperar lokalerna nattetid.

Hemlösas hus tvingades stänga sin nattverksamhet i mitten av oktober eftersom kommunen hade bestämt sig för att ta över nattverksamheten för hemlösa i egen regi.

– Vi stöder inte ockupationen men vi kan väl säga att vi tolererar den, säger Björn O Anderberg, ordförande i Stiftelsen Frihamnen som driver Hemlösas hus.

– Vi har inget annat val. Alternativet till att tolerera den det är ju att vi skulle gå in med polishjälp och röja upp där och det tycker jag är betydligt mer våld än nöden kräver.

De flesta som brukade övernatta på Hemlösas hus har hittat nya lösningar med hjälp av kommunen. Men ett tiotal hemlösa som det av olika anledningar inte löst sig för övernattar fortfarande där tillsammans med ockupanterna.

Björn O Anderberg hoppas att det på något sätt ska lösa sig även för den gruppen. Och när det gäller ockupationen tror han att det är en tidsfråga innan den upphör.

– På lite längre sikt så tror jag att ungdomarnas entusiasm kommer att tryta och successivt lugna ner sig, säger han.

Hemlösas hus tvingades säga upp alla anställda utom två när kommunens bidrag till nattverksamheten upphörde. Stiftelsen har sökt bidrag för en fördjupad dagverksamhet med bland annat samtals- och hantverksgrupper och hoppas att man så småningom ska kunna öka personalen igen.

Men det dröjer till december innan man får besked om det blir några pengar. Och tills vidare hålls dagverksamheten igång av de två anställda med hjälp av ideella krafter från föreningen Värmestugan.

– Det bedrivs en dagverksamhet och där serveras varm mat varje dag, säger Björn O Anderberg. Men det är klart inte den fördjupade verksamhet som vi hade tänkt att vi skulle göra. Det går inte för närvarande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".