Foto: Henrik Montgomery/TT
Skåne

Stiltje på skånsk arbetsmarknad

I Skåne är det praktiskt taget stiltje och det finns ingen ljusning i sikte på arbetsmarknaden. Orsaken är att återhämtningen i den globala ekonomin går långsammare än väntat. Det framgår av Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport.

I konjunkturrapporten har en panel av runt 850 skånska företag gett sin syn på framtida investeringar, produktion eller försäljning och anställningsplaner.

Förväntningarna hos skånska företag på det kommande halvåret ligger fortfarande under det historiska genomsnittet och under de flesta andra län.

Enligt den skånska företagarpanelen är fler företag pessimistiska än optimistiska rörande rekryteringsbehovet under kommande sex månader. Även här ligger Skåne bland länen med lägst framtidstro.

– Under en längre period har vi tyvärr sett ett stort antal varsel hos skånska bolag och det är inte säkert att vi sett det sista än. Läget på arbetsmarknaden kompliceras ytterligare av att det finns branscher som växer men som är återhållsamma med rekryteringar och därtill har vi företag som vill rekrytera men som inte hittar den kompetens de söker, säger Rolf Elmér, regionchef Svenskt näringsliv Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".