Magnus Gertten, dokumentärfilmare. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Malmö

Filmen om Afzelius liv gör succé

Filmaren Magnus Gertten berättar om succén med Tusen bitar
4:35 min

Malmöregissörerna Magnus Gertten och Stefan Bergs film Tusen bitar om Björn Afzelius har lockat mängder av besökare till biograferna. Över 100 000 personer har sett filmen, vilket är ovanligt många för att vara en dokumentärfilm.

– Materialet om Björn Afzelius har jag burit på länge, jag visste att det var en dramatisk och närgången historia, berättar Magnus Gertten.

De arbetade länge för att förankra filmen hos dem som skulle vara med, bland annat Björn Afzelius döttrar och före detta flickvänner.

– Jag måste kunna ta ansvar och möta de här människorna efteråt och trots att det är närgånget måste de tycka att det var okej, säger Magnus Gertten. 

I filmen Tusen bitar får vi följa Björn Afzelius kvinnoaffärer och många nära historier från hans barndom. 

– Jag tror att vi har kommit väldigt nära eftersom det bygger på historier som människor har berättat men vi kan inte hävda att det är sanningen, säger Magnus Gertten.

Under ett år åkte de runt för att träffa musikerna, vännerna och före detta flickvänner och Magnus Gertten är nästan lite förvånad över hur många som ville vara med och berätta sin historia.

– Det har varit ganska många tårar under intervjuerna och det blev en ganska rörande berättelse.

Hur speciellt är det att göra dokumentär om en person som inte längre finns?
– Ansvaret blir ännu större. Det måste finnas en mänsklig sanning i filmen och jag får inte göra någon illa.

Sedan 2001 är det bara fyra dokumentärer som haft över 100 000 besökare: Searching for Sugar Man, Palme, Michael Jackson's This Is It och Fahrenheit 9/11. Succén för Tusen bitar var svår att föreställa sig.

– Vi kände att vi hade gjort en bra film men dokumentärer brukar ju inte gå så bra. Vi hade en bra distributör som lyckades få in den på SF:s biografer, det är en del av förklaringen till att filmen har nått så många, säger Magnus Gertten.

Det är inte en klassisk journalistisk dokumentär. Filmen bygger på en klassisk dramaturgi.

– Vi bygger scener, draman och utvecklingslinjer runt de personer som är med och det finns ingen voiceover som kommenterar saker utan det är ett drama som växer fram, säger Magnus Gertten.

I klipparbetet hämtar de inspiration från fiktionfilmen, de letar efter scener som leder vidare till nästa scen.

– Det gör att det tar väldigt lång tid och den som klipper får en superviktig roll, säger Magnus Gertten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".