Daniel Andersson. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Byggbranschen fylld av riskmoment

" Min far dog i arbetsplatsolycka"
2:44 min

Igår omkom två byggnadsarbetare och en skadades allvarligt när en vägg rasade vid ett bygge i Stockholm. Det är många riskmoment hela tiden i byggbranschen säger Daniel Andersson, rörläggare i Helsingborg

Den här typen av händelser sker ju fortfarande med jämna mellanrum, framförallt inom byggbranschen. Sedan 2010 har 42 människor mist livet på våra byggen.

På Berga i Helsingborg inträffade en dödsolycka 2010 när man byggde nya häktet och här träffade vår reporter Anna Hanspers rörläggare Daniel Andersson.

– Det blir mycket prat ute på byggarbetsplatserna. I vår bransch är det hela tiden många riskmoment, säger Daniel som också berättar att många stannar upp och tänker efter i de här situationerna, vissa blir rädda och vissa försöker slå ifrån sig.

Man har varit med om att saker har fallit ner och man har själv trillat från höga höjder där det kunde slutat illa om man inte haft turen på sin sida, säger Daniel Andersson.

- Min far dog i en arbetsplatsolycka när jag var liten och det har drabbat mig och hela min familj väldigt hårt säger Daniel men han säger sig också vara stolt över det yrke han valt.

Jonas Sjöberg som är ordförande i fackförbundet byggnads i Skåne säger att det finns ett mycket stort mörkertal inom statistiken.

– Det är lite machomentalitet, trillar man ner och inte har brutit någonting så borstar man av sig och reser sig utan att anmäla, säger Jonas Sjöberg.

Om du får in tio fallolyckor och det egentligen är etthundra så blir det inte prioriterad verksamhet på arbetsmiljöverket. Anmäls det i större omfattning så är det något man måste titta på, tillägger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".