Helene Granqvist. Foto:Gun Bergbring/Sveriges Radio

Premiär nästa år för dokumentär om Gudrun Schyman

"Kommer att finnas i framtida historieböcker"
6:29 min

Helene Granqvist är producent och jobbar med en dokumentärfilm om Gudrun Schyman. Sedan i våras har teamet följt Schyman både under EU-valet, Almeldalen och valkampanjen men även på ett antal Homeparty.

Helene Granqvist är producent på produktonsbolaget Dodream och en av dem som jobbar med dokumentären om Gudrun Schyman som man hoppas vara klar med nästa år.

Hampus Linder har följt Gudrun på Homepartys sedan i våras. Det blev i snitt fyra per dag under en lång period.

– Hur orkar hon? 

Det är Helene Granqvist spontanta reaktion och då menar hon både mentalt och fysiskt. Det känns som om hon är buren av någonting, säger Helene, förmodligen en övertygelse. Jag är fascinerad över hur hon orkar ta sig tid till både människor som hyllar henne som en rockstjärna men också de som kritiserar henne och är jävligt taskiga mot henne.

– Jag är inte säker på att man kommer Gudrun ända, ända in på skinnet, säger Helene Granqvist.

En av ursprungstankarna med dokumentären är att jag och Hampus tror att Gudrun med säkerhet är en person som skriver in sig i vår historia. Hon kommer att finnas i framtida historieböcker, vilken form de nu än kommer att ha. För startar man världens första feministiska parti då är man historisk menar Helene.

Hur ser man då till att det inte bara blir en hyllningsdokumentär?

– Ingen människa är bara rolig. Det är det som är spännande. Det är i omvärldens förväntan. Jag är inte bara kul, det är inte du heller. Gudrun har sina dåliga dagar och kan vara snorkig eller på dåligt humör, eller har en bad hairday, kalla det vad Du vill, jag tänker på att det är det som gör oss till människor.

Vi tittar framförallt på Gudrun, människan och politikern. Hon är precis som alla vi andra. Jag tycker det är viktigt att också berätta att det är vanliga människor som är politiker, säger Helene Granqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".