Kicki Eldh, utställningsproducent. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Lund

Uppmärksammad skelettsamling visas upp

Producent: "Döden har varit känslig i alla tider"
5:06 min

Just nu går det att besöka Historiska museet i Lund och titta på delar av den uppmärksammade samlingen med skelett och kvarlevor som museet har. Där finns bland annat barnskelett och kranier från andra länder.

Utställningen har döpts till "Döden ett bekymmer?", och titeln hänger ihop med att samlingen har ifrågasatts genom åren, säger Kicki Eldh, som är utställningsproducent.

– Man undrar varför samlingen finns, och varför man samlar på kvarlevor. Vi vill belysa detta och har försökt att formulera vår uppgift och berätta den vetenskapliga funktionen. Samtidigt vill vi öppna upp för en diskussion om hur vi förhåller oss till kvarlevor och till döden, säger hon.

Det var den anatomiska institutionen vid Lunds universitet som under lång tid byggde upp samlingen av mänskliga kvarlevor med mellan 4000 och 5000 individer, där den största delen utgörs av kranier. Samlingen använder förr av läkarstudenter i undervisningen, men den anatomiska institutionen lades ner 1995 och då fick Historiska museet ta över samlingen. Nu har en bråkdel av kvarlevorna packats upp ur magasinet och visas på museet.

– Det här är en av Lunds äldsta invånare, berättar Kicki Eldh och visar ett skelett som ligger i en ekstockskista. Vi hittade ett antal kistor på 30-talet, när vi grävde för domkapitelhuset.

De flesta kvarlevorna kommer från medeltida kyrkogårdar som grävts upp i Lund, men en del kroppar kom direkt till anatomiska institutionen utan att någonsin hamna i en grav. Det handlade till exempel om kriminella och personer som tagit livet av sig. Kvarlevor från andra etniska grupper hamnade i samlingen genom den byteshandel som var vanlig i Europa under 1800-talet.

– Naturligtvis har döden varit känslig i alla tider, men vi har förhållit oss på olika sätt. Vi har försökt göra lagar och regler, och vi kan jämföra med vår stamcellsforskning i dag som är omdiskuterad, säger Kicki Eldh.

Några skelett har under stor uppmärksamhet lämnats tillbaka till Australien och Nya Zeeland, efter att ländernas regeringar begärt att få hem kvarlevorna av urinvånare. Men Historiska museets avsikt är att försöka bevara samlingen så intakt som möjligt, eftersom den rent vetenskapligt kan berätta hur tidigare befolkningar levt - vad de till exempel ätit och vad det funnits för sjukdomar.

Samligen kan också säga något om inställningen till döden genom tiderna. Kicki Eldh visar en grav från stenåldern, där ett spädbarn ligger begravt.

– Det är någon eller några som har lagt ner sitt döda spädbarn väldigt kärleksfullt i en grav med en gravgåva. För mig visar den att vi sedan stenåldern haft den här relationen till döden, till anhöriga och till att vilja begrava, säger hon.

Utställningen är öppen till och med september nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".