Kanske blir det färre paviljonger med strategi för skolbyggen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Utbyggnad av skolor prioriteras i budgeten

Skärper tonen mot MKB
6:23 min

Det rödgröna styret i Malmö presenterade sin budget för nästa år i dag. Skatten höjs med 30 öre. Behovet av nya skolor och förskolor gör att andra investeringar prioriteras ner. Kraven på MKB att bygga mer skärps igen och parkeringsnormen ska utredas.

Redan inför budgetberedningen stod det klart att de tre styrande partierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet prioriterar ner andra investeringar än de som är kopplade till Malmös befolkningsutveckling. Den 28 oktober kom beskedet att det redan beslutade badet på Stadionområdet ska utredas igen. De rödgröna anser att den beräknade kostnaden på omkring en halv miljard kronor är för stor för kommunen som växer med 5 000 nya invånare varje år.

Malmö behöver omkring 7 000 nya grundskoleplatser de närmsta åren. Under nästa år ska en utbyggnadsstrategi tas fram. Förhoppningen är att kunna minska behovet av paviljongbyggen till följd av att nya skolor inte blivit klara i tid.

- Den handlar om att vi ser till att vi säkerställer att det finns skolor och förskolor i tid, att de ligger på ställen så att vi klokt planerar dem, att vi jobbar med elevsammansättningen, att vi ser till att de ligger på strategiskt kloka ställen, att de attraherar elever från olika delar av stan. Det handlar om att kunna erbjuda bra förskolor och skolor med en hög nivå, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande för kommunstyrelsen.

Stadsområdena som i år väntas gå med underskott kommer under nästa år att få full täckning för kostnaderna för hemlöshet. Samtidigt räknas budgeten för försörjningsstöd upp. Kostnaden för hemlöshet och försörjningsstöd beräknas ligga på över en miljard kronor nästa år, av kommunens totala kostnader på 16,3 miljarder. En tidigare satsning på 30 miljoner kronor för att socialsekreterare ska ha mer tid att hjälpa klienter att bli självförsörjande ligger kvar. Trots att man ökar budgeten för försörjningsstöd räknar kommunledningen med att kunna få ner kostnaderna.

Fackförbundet Kommunal har drivit krav på att få bort de så kallade delade turerna. Under nästa år ska det utredas hur de ska kunna fasas ut. Delade turer finns i dag inom äldreomsorgen.

Kraven på MKB att uppfylla målet att bygga 500 nya lägenheter om året skärps och skrivs in i budgeten. Tidigare har ägardirektiven ändrats. Förra året byggde MKB 28 nya lägenheter, men i år har produktionen ökat. Om MKB trots skärpningarna inte uppfyller kravet, måste det få följder, anser Anders Skans (V).

- Det är klart att det måste få konsekvenser. Nu tror jag inte att vi är i det läget. Projekteringen och planeringen ligger på helt andra siffror. Jag tror att det missnöje som kommunledningen har ventilerat verkligen har fått genomslag, säger han.

En fråga som det kan bli diskussion om är parkeringspolitiken, som Karolina Skog (MP) kallar en "helig ko". En översyn som de rödgröna kallar "genomgripande" ska göras av kommunens parkeringspolitik.

- Vi ska göra ett genomgripande grepp och våga vara lite radikala. Alltifrån var man står på gatan, hur mycket det kostar, hur vi bygger parkeringsplatser när vi bygger nytt, men också hur Malmö stads egen personal parkerar. Av hävd finns till exempel ganska många anställda som har parkeringsplatser som en del av sin lön. Är det modernt? Det ska vi ifrågasätta och titta på för att få en modern parkeringspolitik som verkar i den riktning vi har lagt ut i vår översiktsplan om en tät och levande stad, säger Karolina Skog (MP)

De rödgröna hoppas också att regeringen Löfven får igenom sin budget. Det skulle i så fall ge Malmö förstärkningar med 100 miljoner kronor i skolan, 60 miljoner till mer bemanning i äldreomsorgen och omkring 50 miljoner i arbetsmarknadssatsningar.

Oppositionen reserverade sig mot majoritetens budget på kommunstyrelsens möte i dag. Hur de vill fördela pengarna kommer att framgå av deras reservationer inom två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".