Hanna Mathiasson. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Kristianstad

Ilska och frustration på akuten i Kristianstad

Sjuksköterska: Då kommer uppsägningarna dugga tätt
1:24 min

Anställda på akutmottagningen i Kristianstad larmar om stora brister i patientsäkerheten. De upplever att personalbristen i kombination med ett upplevt svek från Region Skåne gör att situationen på avdelningen i dagsläget är ohållbar.

- Just för tillfället är det arg stämning, frustrerad känsla och många som har jobbat väldigt mycket och är väldigt slitna. En hel del sjukskrivna gör också att de som väl är där får arbeta en hel del extrapass, säger sjuksköterskan Hanna Mathiasson.

I förra veckan meddelade Region Skåne att man 2015 kommer att göra en bred satsning för att skapa bättre lönemöjligheter för landstingets sjuksköterskor. En del i den satsningen är att införa ett lönetillägg för sjuksköterskor som arbetar på en vårdavdelning med hög belastning.

- Vilket de anser att akutmottagningen inte är och vi anser att det är ett hån mot oss. Vi har jättehög belastning och jättestor inströmning av patienter. Häromdagen hade vi inte ens britsar till alla patienter på akutmottagningen.

Hanna Mathiasson, som själv jobbat tre extrapass utöver hennes ordinarie heltidsanställning bara under den senaste veckan, beskriver det som ett slag i magen och att det var närmast lynchstämning bland de anställda när beskedet kom att akutmottagningen i Kristianstad inte skulle inkluderas av det nya lönetillägget.
Och varför de inte är inkluderade, det hoppas hon få svar på idag då de ska ha ett fackligt möte där de också kommer att kräva en lönehöjning.

- Vi kommer inte acceptera att vi inte får det för då kommer uppsägningarna dugga tätt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".