Anders Åkesson (MP) Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Region Skåne

MP: Därför höjs inte regionskatten

Åkesson (MP): "Ingen majoritet för skattehöjning i regionen idag"
3:47 min

Båda de partier som nu styr regionen i minoritet - S och MP - gick till val på att höja regionskatten med upp till 40 öre. Nu står det klart att det inte blir någon skattehöjning. Det miljöpartistiska regionrådet Anders Åkesson menar att ökade anslag från regeringen räddar 2015 - men utan skattehöjning 2016-2017 ser läget dystrare ut.

– Dels är det så att vi ser att vi fått bättre intäkter för 2015 än vad vi hade räknat med. Vi har ju fått en regering som har ökat anslagen till kommuner och landsting, och det har haft betydelse, säger regonrådet Anders Åkesson (MP).

Enligt Åkesson handlar det också om en kommande återbetalning av försäkringspengar som tillsammans med de ökade anslagen ger intäkter på drygt 400 miljoner kronor.

– Varje tioöring på en skattehöjning ger ungefär 250 miljoner kronor, säger Anders Åkesson.

Men sjukhusinvesteringarna som det rödgröna styret vill göra under 2016-2017 blir svåra att genomföra utan en skattehöjning.

– Vi står också utan sjuksköterskor på ett antal vårdplatser, och det gör ju att läget ser besvärligt ut på verksamhetssidan också, säger Anders Åkesson.

Åkesson pratar om att de rödgröna måste vara ödmjuka i sitt styre - det är ingen hemlighet att det politiska läget är svårstyrt och för att få igenom budgeten måste de vara villiga att kompromissa.

– Det är naturligtvis svårt, men jag tror att vi skapar samförstånd genom att inte gå fram med en skattehöjning, säger Anders Åkesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".