"Under alla år som mamma var sjuk cyklade jag till biblioteket", säger Karin Wahlberg om varför hon blev författare. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
PRATA OM DÖDEN

"Det är fortfarande ett tabuämne"

"Jag tror att de flesta är rädda för reaktionen hos den andra"
9:45 min

Karin Wahlberg är läraren som blev läkare och senare också författare. Hon har skrivit en bok som utspelar sig under polioepidemin på femtiotalet. En tid då hon själv var en liten flicka som efter sin mammas död tvingades bli självständig. Moderns död har påverkat henne hela livet.

Karin Wahlberg var bara nio år när hennes mamma dog i bröstcancer 1960. Hon hade länge svårt att prata om det - men det hade omgivningen också.

– Barn blir lätt bortglömda, tror jag, säger Karin Wahlberg.

I sitt yrkesliv har hon hanterat döden inom sjukvården. Där konstaterar hon att barn till dödssjuka föräldrar idag får omedelbart kuratorsstöd. Men det är ändå de vuxna som hamnar i fokus.

Samtidigt tycker hon inte att vi har blivit bättre på att prata med personer i vår omgivning som befinner sig i sorg.

– Det är fortfarande ett tabuämne.

Som exempel på vad man kan fråga om en nära anhörig som nyligen gått bort ger hon "Hur var hon/han?" och "Hur hade ni det?". Sedan får personen själv avgöra om man orkar prata om det eller inte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".