LKAB:s kontor i Kiruna. Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Skåne

Sökes: Skåningar som vill jobba i gruva

Arbetsförmedlingen: "Vi har bjudit in åtminstone 450 personer"
4:43 min

För första gången kommer gruvnäringens specialistförmedling till Skåne för att ragga arbetskraft. Gruvindustrin har ett stort behov av folk - och det gäller allt från klassiska gruvarbeten till kemister och yrkeschaufförer.

Matz Wahlin är verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Skåne, och han ser att gruvnäringen kommer ha ett behov av att anställa under lång tid framöver.

– De turnerar runt i hela Sverige för tillfället och letar, säger Matz Wahlin.

Vilka skåningar kan söka de här jobben?

– Tittar man brett på det så är det ganska många som skulle kunna passa här. De yrkena som de letar efter är dels de gruvspecifika yrkena naturligtvis, men det finns även gruvnära yrken där man kan tänka sig personer som yrkeschaufförer, maskinförare, verkstadsmekaniker, olika typer av elektriker.

– Och sen finns det också gruvrelaterade mer allmänna yrken som svetsare, VVS-montörer, plåtslagare och liknande. Kemister är en grupp man söker efter som kan finnas här nere, säger Matz Wahlin.

De jobb som nu är aktuella finns i första hand i Kiruna, Malmbergen och Gällivare.

– Och tittar man så har ju LKAB långt gångna planer på att dra igång nya dagbrottsgruvor i Malmfälten där, så det kommer finnas ett behov av personer där under lång tid.

På måndag och tisdag kommer Arbetsförmedlingen Gruvnäring till Malmö, Lund och Helsingborg för att hålla informationsträffar.

– Det här är ju öppna träffar, så hör man det här och tycker det verkar intressant så är man mycket varmt välkommen, säger Matz Wahlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".