Foto: Axel Palmkvist/Sveriges Radio
Malmö

Tillsyn avslutad - men brister kvar

Skolinspektionen: Viktigast ha koll på resultaten
2:28 min

Möjligen pustar Malmös skolansvariga ut något i dag. År 2011 fick kommunen svidande kritik av Skolinspektionen för stora brister i skolorna, men i dag avslutade Skolinspektionen tillsynen som pågått i flera år.

I beslutet skriver Skolinspektionen att man anser att kommunen har vidtagit och planerar en rad åtgärder som "syftar till att öka såväl måluppfyllelsen som likvärdigheten inom kommunens utbildning".

Sedan 2011 har Malmö stad skrotat stadsdelsorganisationen och istället inrättat tre förvaltningar för förskolan, grundskolan och gymnasie- och vuxenutbildningen. Dessutom har systemet för att fördela resurser ändrats. Det är Skolinspektionen nöjd med, men viktigast är att ha koll på elevernas resultat, anser Ann-Marie Begler, generaldirektör på Skolinspektionen.

– Har man inte koll på skolresultaten tillräckligt då kan man inte fördela resurserna på ett bra sätt. Man kan inte jobba tillräckligt bra med särskilt stöd. Men har man en väldigt god bild av hur det ser ut i verksamheten då kan man också göra de rätta satsningarna, säger Ann-Marie Begler.

Bristerna är fortfarande stora. I våras var 78,3 procent av niondeklassarna behöriga till ett gymnasieprogram. Det är under rikssnittet. Dessutom är skillnaderna stora mellan skolor i olika delar av Malmö. Medan färre än hälften av niorna på Apelgårdsskolan och Värner Rydénskolan hade betyg för att komma in på gymnasiet i våras var det över 90 procent (och i vissa fall samtliga elever) som klarade gränsen på till exempel Slottsstadens skola, Rönnenskolan och Bergaskolan. Det är långt kvar för Malmö att nå Skolinspektionens krav.

– Det krav vi ställer är att eleverna i årskurs nio ska nå behörighet så att de kommer in i gymnasiet på ett nationellt program, yrkesutbildning eller på ett studieförberedande program. Vi kräver också att eleverna fullföljer hela gymnasiet och att avhoppen minskar drastiskt och att eleverna har en gymnasieexamen så att de själva kan välja om de vill ta sig vidare till studier eller göra något annat, säger Ann-Marie Begler. 

Om några år kommer Skolinspektionen att följa upp hur resultaten har blivit i kommunens skolor. Men även om den regelbundna tillsynen nu avslutas är Skolinspektionen inte nöjd med kvaliteten på fritidshemmen. Där är barngrupperna för stora och alla barn som behöver särskilt stöd får inte det. Därför kommer Skolinspektionen att göra en riktad tillsyn av fritidshemmen i vår.

– Stora brister handlar om att ge stöd även i fritidshemsverksamheten, få ordning och studiero.  Det är den typen av problematik som man måste åtgärda, säger Ann-Marie Begler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".