Skåne

Analys: Inte lätt förklara för väljarna

Här hör du analysen och kommentarerna
7:19 min

Det besvärliga parlamentariska läget gör att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Skåne inte skulle kunna få igenom sin skattehöjning - så förklarar P4 Malmöhus regionreporter Petra Haupt att förslaget nu dragits tillbaka. Men samtidigt finns ett trovärdighetsproblem.

För två veckor sedan skrev Socialdemokraterna och Miljöpartiet annars ett pressmeddelande om att skattehöjning var nödvändig för att förhindra besparingar i den skånska sjukvården. Nu gäller inte det längre. Att mer pengar kommer in från staten efter regeringsskiftet och ljusare prognoser för skatteunderlaget nämns som förklaringar till det.

Men regionstyrelsens nya socialdemokratiska ordförande Henrik Fritzon (S) erkänner samtidigt att de stora satsningar partiet utlovade i valrörelsen inte kan bli av utan skattehöjning.

– På det här sättet kan han rädda sig kvar vid makten, kommenterar Petra Haupt.

– Gentemot väljarna finns ett trovärdighetsproblem, säger hon. Både S och MP har ju varit tydliga med att det skulle behövas en skattehöjningar för att undvika besparingar inom vården. Och Henrik Fritzons retorik gentemot det tidigare styret har varit väldigt skarp, han har talat om kaos och underfinansierad vård.

Samtidigt kan väljarna ha förståelse för kursändringen eftersom det nya styret inte har så mycket till val i det besvärliga parlamentariska läget, kommenterar regionreportern.

De borgerliga allianspartierna säger att det är märkligt att ekonomin skulle ha förbättrats så mycket under de senaste veckorna. Enligt dem fanns sådana signaler långt tidigare. 

Vad gäller budgeten diskuterar de borgerliga just nu hur man ska göra. Moderaten Carl Johan Sonesson säger att alliansen fortfarnade kommer lägga fram en egen budget, men att skillnaden mellan blockens förslag inte kommer vara lika stor nu. Och Sverigedemokraterna, som kommer att ha avgörandet, säger att man ska jämföra förslagen - där finns likheter med S och MP vad det gäller synen på vårdplatsbrist och kollektivtrafiken på landsbygden.

25 november ska nästa års skattesats klubbas formellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".