Foto: Hasse Holmberg/TT
Ängelholm

Hjälp åt tiggare – sen ska de hem

Politiker: Det känns mycket bra
1:30 min

Ängelholms kommun har till skillnad från många andra kommuner i Skåne valt att hjälpa fattiga tiggare. Målet är att underlätta deras situation tills årsskiftet och sedan hjälpa dem att åka hem.

– Först och främst så har vi nu etablerat ett nätverk som består av dels möjligheterna att få duscha, få mat, kläder och bostad, säger Jan-Olof Sewring (M) ordförande i socialnämnden i Ängelholm.

Det handlar om sex till åtta rumänska tiggare som sedan i tisdags fått möjlighet till mat och värme två dagar i veckan. Enligt kommunen som samordnar hjälpen med frivilliga så är detta bara början. Om ett par veckor är förhoppningen att alla ska få mat sju dagar i veckan och tak över huvudet.

– Vi ligger i förhandlingar med några stycken som är villiga att ställa upp och upplåta plats så att de kan bo under vettiga förhållanden, Jan-Olof Sewring.

Hur mycket det kostar att hjälpa tiggarna är ännu oklart. Men Jan-Olof Sewring säger att det inte handlar om stora summor.

– Hittills har det inte varit några stora kostnader, utan det är med hjälp av ideella krafter som man har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Jag måste säga att det känns mycket bra.

Men samtidigt som Jan-Olof Sewring säger att tiggarna i Ängelholm nu får hjälp av kommunen så menar han likt många andra orter i Sverige att ansvaret ligger på Rumänien. Därför förhandlar kommunen just nu med den rumänska ambassaden om att hjälpa tiggarna hem:

– Förhoppningen är ju givetvis att man ska ta hand om dem när de kommer hem. Men under tiden måste vi hjälpa till så gott som möjligt. När man också pratar med dem så säger de också att de vill hem på något sätt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".