1 av 2
Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Hilla W Möller och David Kärvemo. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Många vill lära sig arabiska

Följ med till det arabiska språkcaféet
4:11 min

Det började med att Malmöbor hjälpte nyanlända att träna svenska. Men nu funkar det också tvärtom. För på biblioteket i Rosengård kan den som vill lära sig arabiska alldeles gratis av några av dem som tidigare själva fått hjälp.

Ahlam Abdul Wahab talar långsamt och tydligt och gestikulerar samtidigt med händerna i luften. Hilla W Möller och David Kärvemo som sitter mittemot gör sitt bästa för att uttala ord för ord. Ahlam är utbildad maskiningenjör från Irak och har bott i Sverige i tolv år och tvekade inte en sekund när hon fick frågan att ställa upp gratis för att lära ut sitt hemspråk.

– Jag vill gärna hjälpa till för jag fick mycket hjälp när jag kom hit till Sverige och de är duktiga! Mycket duktiga, säger hon.

Det är helt fullsatt runt borden i det lilla rummet på biblioteket. Över 20 personer har samlats för att lära sig och lära ut arabiska. De flesta som lär ut är Rosengårdsbor och bland dem som kommit för att lära sig finns både unga och gamla från hela Malmö. En del är pensionärer, men här finns också många som möter arabiska i sina yrken varje dag som förskollärare, kommunanställda och vårdanställda.

Hilla W Möller vill lära sig arabiska eftersom hon jobbar volontärt inom Rädda barnen med en kvinnoorganisation i ett libanesiskt flyktingläger. Och David Kärvemo jobbar i sjukvården och hoppas få bättre kontakt med de patienter som inte kan svenska än.

– Det här är en fantastisk möjlighet att träffas och lära av varndra. Här kan vi också själva styra lektionerna och jag har lärt mig många ord som jag kan använda i mitt yrke, berättar han.

På biblioteket har man sedan länge haft ett språkcafé med svensktalande votontärer för de som ville träna sin svenska. Iden att vända på det och lära ut arabiska istället kom från deltagarna själva. Och på biblioteket var man snabb att hänga på. När idén sedan presenterades visade det sig att intresset var enormt.

Över 90 anmälningar kom in, och det var inte något problem alls att hitta frivilliga som ville ställa upp som lärare. Men det här är ju mer än en språkkurs, det är ju också en mötesplats där man lär känna varandra och det skrattas gott runt borden mellan övningarna.

– Grammatiken är värst, skrattar Hilla W Möller. Men här kan vi verkligen lära av varandra. Vi lär oss arabiska och kan samtidigt träna svenska med våra lärare. Jag lär mig bättre här än jag gjort på någon annan tidigare kurs.

– Det är också nyttigt för oss svenskar att möta alla olika kulturer som finns här. Det är ju tyvärr inte ett självklart möte. Vi svenskar umgås med svenskar och de som flyttat hit träffar mest varandra. Men här möts vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".