Foto: Drago Prvulovic/TT
Malmö

Åtal för mutbrott på Migrationsverket

Åklagaren: "Betalat från 50 000 och uppåt"
1:30 min

Två tidigare tjänstemän vid Migrationsverket i Malmö åtalades i dag. De anklagas för att ha tagit betalt för att hjälpa sju personer att på falska grunder få uppehållsrätt i Sverige. En man åtalas för att ha hjälpt till.

Händelserna inträffade 2008 och upptäcktes av Migrationsverket. Brottsutredningen har pågått i flera år.

– Misstanken rör rent generellt att man har betalat en summa, från 50 000 och uppåt för att få de här rätterna, säger kammaråklagare Robert Engstedt vid Riksenheten mot korruption.

Åtalet omfattar sju fall. Enligt Robert Engstedts stämningsansökan ska de bägge tidigare tjänstemännen sammanlagt ha tjänat strax över 600 000 kronor. Ytterligare en man åtalas för att ha hjälpt till att ordna fram falska pass-  och identitetshandlingar.

Brottsutredningen har även gällt de personer som ska ha mutat sig till tillstånd. Ingen av dem åtalas i dag. Deras eventuella brott är preskriberade enligt Robert Engstedt. 

– Om en flykting eller en migrant kommer och köper sig ett pass eller en uppehållsrätt är det icke att bedöma som ett grovt mutbrott, utan i så fall ett brott av normalgraden. Det gör att det blir preskriberat i dag, säger han.

De tre männen har under utredningens gång förnekat brott. En av de åtalades advokat är Leif Silbersky vill i dag inte säga något om hur hans huvudman förklarar det som hänt. 

- Han kommer att lämna sin förklaring, men den lämnar han inför tingsrätten och inte i offentlighetens ljus på det här tidiga stadiet, säger Leif Silbersky.

Uppehållsrätt kallas det när en EU-medborgare får rätt att stadigvarande bo i Sverige och är lättare att få än uppehållstillstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".