– Man känner sig sviken av politikerna, säger Pernilla Klingspor, undersköterska i Lund. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skåne

Blandade reaktioner på skattesvängningen

Malmöbo: "Vi behöver verkligen resursförstärkningar"
5:34 min

Reaktionerna är blandade i dag efter gårdagens besked att Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Skåne backar från kravet på en skattehöjning nästa år. Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet Skåne, är rädd att personal kommer att lämna.

I går erkände regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Henrik Fritzon att det kommer bli svårt att klara att infria löftena om bland annat 2000 fler anställda och 300 nya vårdplatser:

– Det tycker jag är negativt med tanke på vad det får för effekter på vården. Vi behöver verkligen resursförstärkningar, säger Malmöbon Ulla Schröder.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet saknar majoritet och skulle ha svårt att få igenom en skattehöjning. Vad tänker du kring att det är ett så besvärligt läge i politiken?

– Ja, inte blir det bättre. Tidigare när alliansen ledde var det inte alls bra heller, så det är väl att se till det värsta, hålla sig frisk och hoppas att man kan hjälpa dem som behöver.

Jill Andersson, som också bor i Malmö, har en annan inställning till den uteblivna skattehöjningen.

– Jag är inte besviken på det. Jag röstade inte på Socialdemokraterna, så därför var det väl inte heller det som jag var ute efter. Jag tror istället att man måste se över hur resurserna är fördelade inom vården. Man kanske brister på grund av en ineffektivitet, säger hon.

Camilla Mellander, som jobbar som barnmorska på förlossningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö, där det i perioder varit väldigt ansträngt, är inne på samma linje som Jill Andersson. Hon välkomnar också att det inte blir någon skattehöjning.

– Eftersom jag också är en av dem som betalar skatt, så är jag inte speciellt ledsen för det. Jag tycker nämligen inte att man ska göra en quick fix, som jag tycker en skattehöjning är. Det finns så mycket som vi kan göra på golvet, som man inte har tagit hänsyn till, säger Camilla Mellander.

Hon tycker att det är viktigare att förbättra personalpolitiken, så att folk inte lämnar sina jobb, än att prata om att det ska tillföras 2 000 nya anställda.

Men undersköterskan Pernilla Klingspor på ortopeden på Skånes universitetssjukhus i Lund ser på ett helt annat sätt på svängningen i skattefrågan.

– Man känner sig sviken av politikerna, om man nu har varit med och röstat fram det som man trodde på. De lovar väldigt mycket, och håller det inte sedan, då känner man sig sviken, säger hon.

Vårdförbundets ordförande i Skåne, Mats Runsten, säger att beskedet är en besvikelse för förbundets medlemmar.

– Jag tror att många hade hoppats på att det skulle skjutas till pengar och resurser i form av fler anställda och fler vårdplatser. Nu blir det inte så, och det tror jag är droppen för många i verksamheterna, säger han.

Vad tänker du att det kan få för konsekvenser?

– Det tror jag kan få till konsekvens att fler lämnar sina anställningar, tyvärr.

Men vad har Socialdemokraterna och Miljöpartiet för val?

– Om man ska kunna infria löftet om fler vårdplatser och fler anställda, så måste man i så fall omfördela resurserna någon annanstans ifrån. Men det beskedet som jag hörde igår var att det nu är en bibehållen nivå i vården och att det väntar ytterligare besparingar. Det betyder ju att vallöftet inte kan infrias, säger Mats Runsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".