Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anna Jevtic, Margarita Kradjian, Lars Ahlkvist, Morina Muoondjo och Denis Bilali. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Hörby-Namibia

Hörbys Namibiasamarbete går åt båda håll

Idag besökte Namibias ambassadör Morina Muoondjo Hörby. Ambassadören var särskilt intresserad av Hörbys samarbete sedan 2008 med orten Karasburg i Namibia.

– Jag vill gärna vara med och stärka den relationen ännu mer, säger Morina Muoondjo.

I snart ett år har Morina Muoonjdo varit ambassadör i Sverige för Namibia och under dagen besökte hon bland annat Frostaskolan och Fulltofta slott i Hörby.

Första stoppet var kommunhuset där hon fick en genomgång av det SIDA-finansierade utbyte som Hörby kommun har med orten Karasburg sedan snart sex år.

Bland annat berättade Margarita Kradjian, Anna Jevtic och Denis Bilali från Hörby ungdomsstyrelse om sitt besök i Karasburg, de kom hem därifrån för bara två dagar sedan.

Morina Muoondjo säger att hon när hon lyssnade på Margarita, Denis och Anna slogs av hur lika unga är även om de bor på olika håll, med liknande hopp, drömmar och strävanden.

Hörbys SIDA-finansierade samarbete med Karasburg i Namibia började som ett treårigt projekt kring avfallsfrågor och strategisk planering, men de senaste tre åren har det handlat om ungdomar och demokrati, ett projekt som tar slut i år.  

Lars Ahlkvist, som är kommunstyrelsens ordförande i Hörby fram till årsskiftet, tycker att samarbetet har varit betydelsefullt.

– Vi kan dela våra erfarenheter, vilket gör att en del av deras förändringsprocesser när det gäller hållbarhet och arbetet mot fattigdom underlättas, och vi får också med oss erfarenheter. Vi har till exempel fått direkt tips om ungdomsstyrelser, säger Lars Ahlkvist.

Utbytet med Karasburg har väckt kritik i Hörby under åren.

Nu är det Hörby kommuns nya styre som får ta ställning till om man ska ansöka om någon fortsättning på utbytet med Karasburg, men först väntas en delegation därifrån komma på besök i slutet av november.

 .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".