Haidar Al-Hadad, Huseyn Hasan, Ali Wail, Ameer Alhayali, Mustafa Hussin och Suat Daut i Fryshusets lokaler i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
#unggranskning

Unga mår psykiskt sämre än pensionärer

Ungdomsledare: "Det är press på press, på press"
3:45 min

För trettio år sedan var det äldre personer som kände sig mest ängsliga och oroliga och ungdomar såg ljust på framtiden. I dag är situationen den omvända, enligt statistiska centralbyrån, SCB. Det beror bland annat på den tuffa arbetsmarknaden för unga, säger forskare.

Flera undersökningar från bland annat Folkhälsomyndigheten visar att det har blivit svårare att vara ungdom i Sverige. Andelen 15-åringar som haft symptom på nedsatt psykisk hälsa har ökat kraftigt under de senaste 30 åren.

I mitten på 80-talet var det ungefär 15 procent av de 15-åriga flickorna som uppgav att de känt sig nere mer än en gång i veckan. Förra året var det nästan 40 procent som sa samma sak. Även hos pojkarna är det en ökning från ungefär 5 till 15 procent under samma period. Idag är det unga mellan 16 och 24 år som känner sig mest ängsliga och oroliga.

– Dagens skola är betydligt svårare än vad det var förr. Innan kunde min pappa ta hjälp av hans pappa, nu kan vi inte få hjälp av våra föräldrar, för våra föräldrar hänger inte med i dagens teknologi och på så sätt blir det större press på ungdomar. Det är mindre antal platser för att komma in på universitet och högskola, då blir det ännu större konkurrens, Det är press på press, på press, på press, säger 24-årige Ali Wail som jobbar med unga killar i verksamheten Elektra i föreningen Fryshuset i Malmö.

Här träffas de för att utbildas i mänskliga rättigheter, jämlikhet och demokrati, samt för att umgås ihop. En av deltagarna är 21-årige Ameer Alhayali. Han tycker att unga borde få lära sig i skolan hur man ska hantera jobbiga saker i livet.

– Vi lärde oss matte, svenska och engelska, men inget som har med överlevnaden att göra. Lärarna var där för att göra sitt jobb och kuratorn, det var inget hon verkligen brydde sig om. Och allt det här höll man inom sig själv, och kunde inte berätta för sina kompisar. Att kunna prata öppet om sådana saker med sina kompisar, det är inte så lätt, säger han.

Bland äldre svenskar är trenden den motsatta. Enligt statistiska centralbyrån, SCB, känner personer mellan 65 och 74 år allt mindre ängslan och oro. För trettio år sedan var läget det omvända. Då kände äldre personer mer oro än ungdomar gjorde.

– När det gäller äldre hänger det nog samman med att livsvillkoren för äldre har blivit bättre, framför allt vettiga ekonomiska villkor för det stora flertalet, medan för unga är framtiden betydligt mer osäker idag än vad den var 1980, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet och verksam vid Folkhälsomyndigheten.

– 1980 kunde ju en tjej eller kille efter nian få ett jobb utan något mer än grundskola och få hyggligt betalt. Arbetslösheten låg på två-tre procent - det avspeglar ju att framtiden är mycket osäkrare idag för unga, fortsätter han.

Ing-Britt Nilsson Bertilsson är 71. Hon sitter i styrelsen i en förening för Pensionärernas Riksorganisation, PRO, i Malmö. Ing-Britt håller med om att en stor grupp äldre har fått det bättre ekonomiskt, men det är inte det enda som påverkar.

– Många har det ju väldigt bra, men det behöver ju inte betyda att man mår bra för att man har det ekonomiskt bra. Jag tror att det beror på att folk har ett bra liv helt enkelt. Det är aktiviteter och de har blivit mer medvetna om kost, och att röra på sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".