Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Malmö

Försäkringsbolag larmar om översvämningsfusk

"Försöker slingra sig med fantastiska historier"
2:45 min

Översvämningen i Malmö i slutet av augusti gjorde att 3 000 av Länsförsäkringars kunder tvingades begära ersättning för skadade bostäder och förstörda ägodelar. Men några försöker också få ut pengar som de inte har rätt till, enligt försäkringsbolaget. 

– Det handlar kanske om ett 10-tal fall, berättar bolagets kommunikationschef Ingemar Helgesson - som betonar att den absolut största delen av kunderna är ärliga.

När försäkringsbolag får in skadeanmälningar går de förstås igenom dem. Och ibland blir skadereglerarna misstänksamma och en utredning sätts igång.

– Vi har exempel där man påstått att det varit översvämning i fastigheten. Men det är bara ett lägenhetsförråd som drabbats. Och när vi kontaktat fastighetsägaren har vi fått veta att det inte varit översvämning.

– Eller också har icke-skadat gods satts ut i en översvämmad lokal, säger han.

Bolaget åker också ut för att titta på skadorna.

– Och ibland ser vi ju på plats att det de sagt stämmer, fast det först inte verkade rimligt. Men i vissa fall  blir vi inte väl mottagna. Istället försöker de som begärt ersättning slingra sig med de mest fantastiska historier, säger Ingemar Helgesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".