Ulf Wikander står i rökrutan trots att han slutat röka. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio
Helsingborg

Rökruta vid Knutpunkten brännande fråga

"Det är mycket trevligare när folk går någon annanstans"
2:44 min

Precis utanför Knutpunktens huvudentré i Helsingborg har rökare i många år passat på att ta sig ett bloss. Inte sällan till andras förtret. Men nu är det slut med det. Utanför ingången är det numer en rökfri zon medan rökarna har fått en egen rökruta en bit bort. Något som rökaren Emil blev varse.

– Jag tände ju själv en cigg, och tänkte "vafan, här kan jag ju inte stå". Skyltarna är ju rätt tydliga, så då gick jag bort och ställde mig i rutan, säger han.

– Det är färre som röker, så luften blir ju bättre. Man kan vara här utan att må dåligt, säger en icke-rökare. Det är inte många som verkar vara emot det, folk lyssnar ju.

Utanför entrén till Knutpunkten står skylten "rökfritt område för allas trevnad". Även rökare reagerar positivt på förändringen.

– Här röks faktiskt mindre, det gör det. Jag är själv rökare, så jag har märkt det. Det är väl bra att folk inte röker just framför entrén, säger Paul.

– Jag småfuskar lite, men jag tar ändå hänsyn till det, tillägger han.

– Jag är rökare själv, men jag stannar inte där, säger en annan rökare. Men de kunde gott ha korgar att slänga fimpar i. Jag kör ut, så det bekommer mig inte.

Icke-rökaren Emilia tycker att rökrutan har lett till en positiv skillnad.

– Ja, innan stod det alltid så mycket folk här ute och rökte. Det är mycket trevligare att folk går någon annanstans, säger hon. För annars när man kom ut härifrån så kände man röken slå mot en.

Men är det inte synd om rökarna?

– Nej, det är rätt åt dem.

Men alla är inte lika glada. I rökrutan står Anita, som jobbar med städningen och måste säga till folk både i entrén och nere på perrongen om att de måste gå till rökrutan.

– De blir sura när man säger till - "vi är inte småbarn".

Ulf Wikander håller på att sluta röka, men gick till rutan för att han var nyfiken på skylten.

– De kör ut oss i sjön ju. Vi är för fan diskriminerade, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".