"Sculpture for an objective experience of architecture" på Kivik Art Centre. Foto: Ola Torkelsson/Scanpix
Österlen

Kivik art letar nya lösningar

Till helgen samlas stiftelsen Kivik art centre för att diskutera lösningar för konstparkens framtid. Det var i förra veckan som Simrishamns kommun beslutade att skrota planerna för området efter kritik från Länsstyrelsen.

Även om beskedet kom som en chock så är stiftelsen långt i från att ge upp säger styrelseordförande Leif Malmströmer:

- Efter att ha kämpat så länge som vi har gjort så tänker vi inte ge upp. Vi tänker titta på alla möjliga vägar för att lösa den uppkomna situationen.

Förutom utdragna turer kring bygglov för de konstverk som har uppförts i parken så har stiftelsen också kämpat med ekonomin, inte minst under det senaste året.

En färdig plan för området skulle ha betytt mycket för att locka framtida finansiärer.

- Vi har ju jobbat med planen under flera år och vi har då naturligtvis använt det som ett argument för att vi ska kunna gå vidare. Det har uppfattats av tilltänkta finansiärer som att det är viktigt för fortsättningen, säger Leif Malmströmer.

Med i de nu skrotade planerna fanns också de ateljéer som skulle placeras på området för att husera konstnärer som besökte parken. Men inte heller här verkar drömmarna helt ha gått upp i rök.

- Vi kan fortfarande bjuda hit konstnärer och istället för att inhysa dem i ateljéer så hittar vi inkvartering i Kiviks samhälle och närområdet. Det bör gå att lösa på ett väldigt bra sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".