Sara Aderby ville göra någonting för tiggare i Kungsbacka, så hon satte sig bredvid Ivan. Foto: Privat
Sverige

Sara satte sig och tiggde bredvid Ivan

"Ivans mugg har blivit lite mer fylld än vanligt"
4:51 min

I morse gick Sara Aderby till sin närmaste affär och satte sig bredvid Ivan. Allt som hamnade i hennes kopp gick till honom, och det blev mer slantar än vanligt.

Ivan reagerade lite konstigt när trebarnsmamman Sara dök upp i sin rullstol i morse. Med hjälp av kroppsspråk visade hon att allt i hennes mugg skulle läggas i hans.

– Ivans mugg har blivit lite mer fylld än vanligt. Men det är också många har tittat lite snett och skyndat förbi, för det är obehagligt när någon sitter med en skylt utanför butiken, säger Sara Aderby.

Med hjälp av Google Translate lärde de båda känna varandra. Ivan är 65 år gammal och kommer från Bulgarien där hans hem har blåst sönder.

– Jag hoppas att fler kan se människan utanför butiken. Tyvärr är det inte alla som gör det. Oavsett om man väljer att lägga en slant eller inte, så kan man åtminstone se att det är en människa som sitter där och inte något obehagligt.

Det finns många fördomar om tiggare, tror Sara. Hon önskar att det sker såväl en politisk förändring som en förändring när det gäller människors attityder.

– Det här är inte ett val man gör, utan det är det enda som kvarstår när det inte finns några andra val.

"Jag sitter inte här för att tigga utan för att belysa ett samhällsproblem. Det är inte flashigt att sitta så här utan den sista av utvägar för en människa som annars står utan inkomst. Skänk en slant i min medmänniskas mugg (eller i min för all del. Men den hamnar ändå i hens senare.)"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".