Zlatan och Schelin (arkiv). Foto: TT Kollage: SR
Fotbollsgalan

Nionde Guldbollen för Zlatan

Zlatan: ”Vill fylla den tionde luckan – som pappa väntar på”
9:17 min

Lotta Schelin och Zlatan Ibrahimovic har båda slagit målrekordet i landslaget under 2014. På fotbollsgalan i Globen utsågs de också till årets bästa kvinnliga respektive manliga fotbollsspelare.

För åttonde året i rad fick Zlatan Ibrahimovic ta emot Guldbollen på fotbollsgalan, hans nionde totalt.

– Jag hoppas jag kan komma tillbaka nästa år och fylla den tionde luckan, som pappa väntar på, sen är hans troférum klart, sen går vi vidare, säger Zlatan på presskonferensen efter galan.

I sitt tacktal på scenen valde den svenske anfallsstjärnan att hedra Pontus Segerström och Klas Ingesson, som båda nyligen gått bort i cancer.

– Det här är ett bevis på att man gör något bra. Men allt hamnar i skuggan av allt det här som hände Klas och Pontus, det finns ett liv vid sidan om som är mycket viktigare än det här, jag själv hade en bror som gick bort för några månader sedan i en liknande sjukdom, säger Zlatan.

Lotta Schelin vann Diamantbollen för femte gången. Men Lyonproffset kunde själv inte vara på plats på galan och priset togs emot av den förre landslagsspelaren Victoria Sandell Svensson.

– Hon (Lotta Schelin) hälsar och tackar damlandslaget, ledare och spelare och sitt klubblag Lyon, säger Sandell Svensson från scenen.

Schelin, som nyligen slog det svenska målrekordet i landslaget när hon satte sitt 73:e mål i den blågula landslagströjan tackade genom ett videoinslag.

– Tyvärr så kan inte jag vara på plats i Globen, vi har viktiga matcher att fokusera på, men jag är väldigt stolt för det här priset, för det är en otrolig konkurrens och jag vill framför allt tacka två som betyder mycket för svensk fotboll, Hanna Ljungberg och Victoria Sandell Svensson, säger Lotta Schelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".