Sidsel-Marie Barrett, Emma Lonberg och Sabrina Hansen i Köpenhamn. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
#unggranskning

Unga mår sämre än i andra västländer

Malmöbo: "Lärde mig att jag inte kan bli något utan utbildning"
3:23 min

Unga i Sverige mår sämre än i flera andra länder i Västeuropa, visar flera undersökningar. Ett par av orsakerna är svårigheten för unga att få jobb och det svenska skolsystemet, enligt forskare. Sveriges Radio åkte till Köpenhamn i Danmark, där unga har en mer positiv syn på livet.

– Det finns möjligheter för unga här i Danmark. Att det skulle vara värre för unga i Sverige visste jag inte, säger 16-åriga Emma Lonberg i Köpenhamn som tänker mycket på framtiden.

– Jag tänker på vad jag ska göra efter gymnasiet, jag är lite rädd för jag vet inte riktigt vad jag vill i framtiden, säger hon och kompisen Sabrina Hansen, 17, fyller i att det bästa med att vara ung i Danmark är att det känns fritt.

– Det bästa är att det finns så många möjligheter med skolan och så, det är inte så mycket krav tycker jag, säger hon.

Det är just bristen på möjligheter som gör att unga i Sverige har mått allt sämre sedan 80-talet och ligger sämre till än andra nordiska länder. Det visar flera undersökningar från bland annat Världshälsoorganisationen som Sven Bremberg, docent i socialmedicin vid Karolinska institutet, har tittat på.

– Arbetsmarknaden och skolsystemen är olika i de här länderna. Danmark har både mer yrkesinriktad gymnasieskola och generellt har arbetslösheten i Danmark varit lägre än i Sverige.

Sven Bremberg visar en graf som pekar på ett samband mellan färre unga som jobbar och ökade psykiska problem i Europa där Sverige sticker ut jämfört med de andra länderna. Andelen unga mellan 16 och 24 år som känner sig ängsliga och oroliga har mer än fördubblats sedan början på 90-talet, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Enligt Sven Bremberg så beror det till en stor del på att det är väldigt svårt för många unga svenskar som inte har läst vidare att komma in på arbetsmarknaden.

– Den här tendensen gäller genom hela Europa men Sverige har varit ledande i det här avseendet vilket jag tror gör att ungdomars situation blir mer problematisk när man ska träda in i en arbetsmarknad som är ännu mer kvalificerad.

Enligt Socialstyrelsens rapport från förra året är svenska 15-åringar mer ängsliga och mår psykiskt sämre än vad unga i andra välfärdsländer gör. En konsekvens av psykisk ohälsa kan vara självmord. De minskar inte bland unga utan har faktiskt ökat något de senaste åren i Sverige samtidigt som de har minskat i andra västeuropeiska länder, säger Sven Bremberg.

– En viktig förklaring till självmord är ju människors livschanser, och ungdomars livschanser har utvecklats på ett mer ogynnsamt sätt i Sverige än i andra delar av Nordvästeuropa. Alltså jobb, skola och försörjning.

Han nämner Nederländerna som exempel där man har satsat hårt på att få ner ungdomsarbetslösheten de senaste 15 åren. Den mentala hälsan bland ungdomar där är bland de bästa i Europa, något som Sven Bremberg tror hänger ihop.

Ameer Alhayali, 21, i Malmö, tycker att svenska samhället är alltför fokuserat på att man ska plugga. Studier är inte för alla, men de som inte passar in riskerar hamna utanför, säger han.

– Det jag lärde mig på gymnasiet var att du inte kan bli någonting utan utbildning. Jag tycker det är fel. Jag kan lära mig mer praktiskt än att läsa i böcker och plugga, jag har svårt att få in information. Då ska det finnas ett annat sätt att lyckas och få jobb. Världens bästa kunskap finns i böckerna men det behöver inte vara enda sättet att lyckas.

Det finns hjälp att få för den som har självmordstankar. Hjälp finns bland annat hos vårdcentral, psykiatrisk mottagning, ungdomsmottagning, barn - och ungdomspsykiatrin (BUP), kyrkan, skolhälsan och studenthälsan.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60. Alla dagar 13.00-24.00.

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80. Varje dag 21.00-06.00.

I akuta fall ring 112.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".