Grönkålen skördas i Harplinge. Foto: Marie Sjöberg / Sveriges Radio
Halland

Älgarna gillar grönkålen

"Den fina sommaren har gynnat grönkålen"
1:55 min

Årets grönkålsskörd är i full gång i Harplinge i Halland. Den fina sommaren har gynnat både kålens kvantitet och kvalitet, något som dragit till sig älgar som låtit sig väl smaka.

- Nu drar vi av bladen från "stabben", berättar Bertil Ericsson, grönkålsodlare i Harplinge.

Det är att bladen repas av grenarna. Resterna hackas och plöjs ner i åkern som gödning. Förr fick korna detta som foder men så görs inte i dag då risken finns att mjölken får en bismak av kål.

Säckarna med kålblad transporteras sedan till kokeriet i Harplinge. Där kokas kålen i saltvatten och förpackas. Årets skörd är riklig och av fin kvalitet, enligt Bertil Ericsson.

- Den soliga sommaren och det relativt torra vädret har gynnat kålen.

Det har även gjort att älgar flitigt har besökt de dignande fälten.

- Jag fick tillåtelse att skjuta en kalv, sedan har grannen också skjutit en kalv. Sedan har vi skrämt bort älgar men det har varit mycket jobb, säger Bertil Ericsson.

Nu har han sparat lite kålrader längst bort på åkern till de resterande älgarna för att de inte ska behöva springa ut på den närbelägna vägen och bli påkörda.

Hur mycket kål äter du själv?

- Vi äter det som sallad hela hösten, sedan blir det långkål men bara till jul. Vi lägger den även i ugnen och gör grönkålschips och soppa. Allt vad du kan göra med spenat kan du göra med grönkål, det är bara fantasin som sätter stopp, säger Bertil Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".