Uttjänta batterier. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sverige

Hur många gamla batterier har du?

"Allt som är roligt och som låter har batterier i sig"
1:51 min

I de svenska hushållen finns det sammanlagt 22 000 ton gamla batterier som inte längre används och skulle kunna återvinnas. De bortglömda batterierna finns även i apparater och andra saker som innehåller batterier.

– Det har jag säkert, både här och där, både i garaget och i garderoben. Det är väl någon gammal klockradio och några gamla datorer. Vad kan det vara mer? Gamla leksaker som man har kvar sedan barnen var små, säger Per, som är en av dem som har batterier undanstoppade.

Spelande gratulationskort är ett exempel på små föremål som innehåller batterier, andra är stegräknare och klockor. I genomsnitt finns det 5 kilo gamla batterier och gammal elektronik i varje svenskt hushåll. De nya siffrorna har tagits fram av branschorganisationen Batteriåtervinningen.

- I batterier och elektronik finns värdefulla metaller, dessa behöver vi få in i kretsloppet igen, för när de tar slut är de slut för alltid, säger Micaela Westerberg, kommunikationsansvarig på Batteriåtervinningen. Hon tillägger att det handlar om enorma naturresurser som måste komma in i systemet igen.

Många batterier hittar man i leksaker, påminner hon om.  

– Egentligen handlar det om allt som är roligt och som låter.

När man köper en ny mobiltelefon och stoppar undan sin gamla, eller när man lägger undan gamla leksaker, är det lätt att de glöms bort. Micaela Westerberg menar att det är viktigt att påminna sig om de här sakerna och att lämna in dem på en återvinningsstation.

– Jag tror att de glöms bort, eftersom de inte tar någon plats, säger hon. Andra material som glas, tidningar och papper tar ganska stor plats under diskbänken, där man kanske oftast förvarar den här typen av produkter. Men elektronik och batterier lägger man ofta i en byrå eller en kökslåda. Det finns en lagstiftning för att vi skall öka återvinningen. Nu ligger insamlingsmålet på 65 procent. 2016 höjs målet till 75 procent. Vi vill att vi skall nå 100 procent, säger Micaela Westerberg på Batteriåtervinningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".