Foto: Bertil Enevåg/TT.
Skåne

Fler skånska ungdomar får jobb

Allt fler skånska ungdomar får jobb. I Skåne har arbetslösheten bland ungdomar minskat med 10,5 procent jämfört med oktober förra året. Det visar färsk statistik från Arbetsförmedlingen.

Arbetslösheten bland skånska ungdomar fortsätter att minska rejält. I oktober var 12 800 personer mellan 18 och 24 år utan arbete. Det motsvarar en knapp femtedel av den totala arbetskraften, och det är en minskning med nästan 1 500 personer, eller 10,5 procent, jämfört med oktober förra året. I hela landet var ungdomsarbetslösheten i oktober 15,0 procent.

Även arbetslösheten i allmänhet minskar i Skåne, men långsamt. Det är främst personer som varit arbetslösa högst ett år som får arbete igen, vilket förklaras med att man då har relativt aktuell arbetslivserfarenhet.

– För att fler som har varit utan arbete längre tider ska kunna konkurrera om jobben behövs olika ingångar, säger Pia Gustavsson, marknadschef för Arbetsförmedlingen Skåne och Blekinge.

Som exempel ges en konferens i Lund i förra veckan där Arbetsförmedlingen träffade arbetsgivare för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att få jobb. Detta hoppas man ska resultera i fler anställningar framöver.

Under oktober månad anmäldes 2500 fler lediga tjänster hos Arbetsförmedlingen i Skåne, jämfört med förra året. Det är en ökning med 45,9 %.

De lediga platserna ökade främst inom branschgrupperna Finansiell verksamhet och företagstjänster, Vård- och omsorg samt Handel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista