Här byggs utfartbommar
Här byggs utfartbommar. Foto: Gunilla Nordström / Sveriges Radio
Helsingborg

Bommar ska få trafiken att flyta

Taxiförare: "Nu finns det plats för privatbilar, det fanns inte innan"
2:42 min

Trots att det är knappt ett år sedan det nya taxisystemet utanför Knutpunkten i Helsingborg infördes är det redan dags för en komplettering.

Systemet infördes för att få bort kaoset utanför Knutpunkten, men bilarna har fortsatt cirkulera i väntan på en ledig plats.

Nu bygger man en utfartbom så att man ska få bättre koll på vilka bilar som finns inne och vilka platser som är lediga.

– Det är inte ett nytt system utan en komplettring som gör att systemet fungerar fullt ut, säger Peter Siroky som är förvaltare på Wihlborgs.

Förutom den nya utfartsbommen gör man också ett slussningsmagasin på Hamntorget några hundra meter därifrån. Där ska taxibilarna stå och vänta på en ledig plats.

– De kommer att få besked så snart en plats är ledig och vilket taxibolag det är som ska ha den, säger Peter Siroky.

Det är fyra olika taxibolag som får använda taxifickan utanför Knutpunkten. Achmed Al Amari kör för ett av de bolagen och han tycker det fungerar bra.

– Det funkar bra, vi får besked inne i taxin när det är en plats ledig, säger Achmed Al Amari. Det har dessutom blivit bättre för privatbilisterna som har fått bättre plats att hämta och lämna sina vänner.

Belinda Johansson var inte med innan det nya taxisystemet infördes.

– Men jag tycker det fungerar bra och även om det inte alltid blir rätt så fungerar det oftast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".