EU

Polisens kritiserade operation klar

35 misstänkta fall av människosmuggling. Det blev resultatet i Sverige av den EU-gemensamma polisinsatsen Mos Maiorum. Nu har den svenska slutrapporten publicerats.

Operationen har pågått mellan 13 oktober och 26 oktober, och det är under denna period som polisen har kunnat konstatera 35 misstänkta fall av människosmuggling. Det är viktigt att skilja på människosmuggling och människohandel, menar polisen.

– Detta handlar om människor som någon gång har fått hjälp att på olaglig väg ta sig in till landet, säger Patrik Engström, biträdande enhetschef på centrala gränskontrollenheten på Rikskriminalpolisen, till Ekot.

Enligt polisens rapport hittades totalt 74 personer som uppfyllde kriterierna för vidarerapportering inom Mos Maiorum. 32 av dessa vid Sveriges gränser och resten inom landet

– Kärnan i insatsen har inte varit enskilda migranter som vistas här utan papper, utan på de som ligger bakom smugglingsnätverken, säger Patrik Engström.

Skarp kritik har riktats mot operationen sedan den drog igång i mitten av oktober. Mos Maiorum har kallats det nya "super-reva", med hänvisning till det omdiskuterade projekt med polisen, kriminalvården och migrationsverket som gick ut på att effektivisera avvisandet av personer som varaktigt vistas i Sverige utan tillstånd.

– Hela begreppet med Reva är felaktigt. Visst har det framförts kritik mot att detta skulle ha varit en massiv klappjakt. En anledning att vi nu släppt rapporten handlar just om att vi inte velat genomföra en massiv klappjakt, säger Patrik Engström.

Operation Mos Maiorum har genomförts i 27 EU-länder, och letts av Italien som bär ordförandeskapet i EU. Den 11 december väntas den gemensamma slutrapporten för hela operationen komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".