Johanna Saunders, socialchef och Liv Palm, enhetschef på Unga Forum. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Johanna Saunders, socialchef och Liv Palm, enhetschef på Unga Forum. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
#unggranskning

Ökat behov av hjälp för Malmös unga

Johanna Saunders Skånes stadsmission om att allt fler unga behöver hjälp
3:09 min

Det finns ett allt större behov av hjälp och stöd för unga personer som är socialt utsatta. Det märker de som jobbar på Stadsmissionens verksamhet Unga Forum i Malmö. För bara ett halvår sen drog verksamheten igång, men redan nu finns det tankar om att utöka den ännu mer.

Det var när Stadsmissionens tjejverksamhet Enter Malmö för tjejer mellan 13 och 20 år inte kunde hjälpa alla dem som sökte sig dit, som tankarna om att skapa en ny grupp kom upp. Tjejer som var för gamla för Enter Malmö-gruppen hade ingenstans att ta vägen, och deras syskon samt kompisar som också var killar sökte sig dit. 

Till exempel Lina Joeline Fahas som tidigare varit med i Enter Malmö, nu är hon 21 och dörren står öppen för henne hos Unga Forum.

– Jag har gått här sedan tvåan i gymnasiet. Det var då jag var som stressigast, hade min första panikångest, och jag fick hjälp här. Alla mina studier har jag fixat här och de har hjälpt mig med det.

De senaste dagarna har P4 Malmöhus rapporterat om en tuff arbetsmarknad för unga som lett till att allt fler mår dåligt psykiskt, enligt forskare på Folkhälsomyndigheten. Lina Joeline Fahas mår bättre idag men under gymnasietiden var det tufft, berättar hon.

– Det är ju stressen, för att du sätter mål till dig själv men du pressar dig mycket, det kommer hela tiden påfrestningar som du inte kan ta dig igenom vilket gör att du mår dåligt mentalt och sen fysiskt.

Unga Forum som är Stadsmissionens mötesplats för alla upp till 25 år startade för drygt ett halvår sen och det märktes direkt att det fanns ett behov, säger Johanna Saunders som är barn- och ungdomschef.

– Det tyder så klart på samma sak som de senaste rapporterna har visat, att barn och ungdomar inte mår bra, att man inte har det så bra som man skulle kunna tro i Sverige. Att det finns behov för den här typen av verksamhet, det tyder på något tråkigt.

– Vi öppnade i maj och redan nu ser vi ett högt tryck på verksamheten. Det hade vi aldrig kunnat förvänta oss, att det gick så fort, vi har ju inte varit ute med några stora kampanjer eller information, säger Johanna Saunders.

Hit kan unga vända sig för att få läxhjälp, fika, stödsamtal, hjälp i kontakt med myndigheter och även juridisk hjälp. Många av dem som kommer hit har ekonomiska bekymmer, vissa är hemlösa och det är också vanligt med psykosociala problem som oro och ensamhet. Ensamkommande flyktingbarn och papperslösa söker sig också hit för att få hjälp och stöd.

– Vi ser ju väldigt mycket av det som inte fungerar. Vi ser ju när det inte fungerar i skolan, likadant inom psykiatrin där vi ser att det brister jättemycket. I det som finns är det ju väldigt, väldigt långa väntetider och begränsat med resurser. Det offentliga räcker inte till, säger Johanna Saunders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".