Drogen Spice.
Spice som polisen i Uddevalla konfiskerat. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
Kristianstad

Allvarliga psykoser efter drogen Spice

Överläkare: Det är något vi ser mycket oroligt på
1:27 min

De senaste veckorna har man uppmärksammat fall av psykoser, kramper och medvetslöshet som man kunnat koppla till drogen Spice. Det berättar Sofia Stalem som är överläkare i psykiatri i Kristianstad.

Precis som i resten av landet är det under den senaste tiden som man sett allt fler oroväckande och alarmerande situationer.

– Krampanfall, medvetslöshet, allvarliga psykotiska tillstånd som kommit in till sjukhus, säger Sofia Stale som är överläkare i psykiatri i Kristianstad.

Hur pass allvarliga tillstånd personer som kommit till akutmottagningen på psykiatrin haft varierar. Från lugn stillsam psykos till väldigt allvarliga tillstånd med hög uppvarvning och hög oro berättar överläkaren Sofia Stale. Hon säger att det kan finnas ett stort mörkertal.

-- Dels finns det många olika varianter av Spice, flera hundra. Det är inte alla av de som är illegala, vilket gör att det är flera varianter av Spice som vi då inte hittar i vår provtagning.

Utöver de två-tre fall av allvarliga psykoser som varit följder av Spice som man sett på akutmottagningen, så vet man om att det funnits åtminstone en handfull fall under den senaste månaden, med kortvarig och längre medvetslöshet och fall med kramper, som man kan koppla till drogen Spice.

– Så pass många fall under en månads tid är ovanligt. Det är något vi ser väldigt oroligt på. Det är företrädesvis ungdomar, unga vuxna som riskerar att få bestående men av sitt droganvändande säger Sofia Stale.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".