Emelie hårdrock mot rasism
Emelie. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Hässleholm

Enas i rock - inte ursprung

Emelie: Det blir en kraft att räkna med
1:24 min

I hårdrockskretsar är främlingsfientlighet, homofobi och sexism vanligt och många gånger accepterat. Det menar Emelie från Hässleholm som har tröttnat på machokulturen och grundat Hårdrock mot rasism. Ett initiativ som snabbt fått stor uppbackning från så väl artister som arrangörer.

- Det är många som skriver och vill samarbeta. Många av dom som jag har skrivit till, till exempel de lite större festivalerna där jag trodde att jag skulle få ett nej för att de inte vill utpräglas som politiska har varit jättepositiva och vill jättegärna sprida det och ha en logga att sätta på sina affischer, säger Emelie. 

För att vi alla är lika inför död och kaos. Enas i hårdrock, inte i ursprung. Så står det på Hårdrock mot rasisms nu slutsålda affischer. Tanken är att Hårdrock mot rasism ska fungera som en form av kvalitetsstämpel för klubbar och arrangörer som ställer sig bakom och arbetar för en mer accepterande hårdrockskultur. För enligt Emelie som ligger bakom initiativet, så är rasism och sexism en utbrett problem inom hårdrocken.

- Jag har många kompisar som är hårdrockare och som inte är födda i Sverige som ofta möter sånt som "du ska inte vara här, du ska ju lyssna på hiphop". Det är ju helt sjukt.

Hon menar att hårdrockskulturen drar sig för att vara politisk och att det är därför rasismen och sexismen tillåts breda ut sig. Tar man ställning och säger ifrån så är man en posör och inte en riktigt hårdrockare. Och det finns klubbar som har tackat nej till att vara en del av initiativet då de är rädda för att skrämma bort sin publik.

- Tanken med Hårdrock mot rasism är inte att jag ska sitta och vara någon skrivbordsrevolutionär och tro att jag kan ändra hela hårdrocken själv. Däremot blir det en kraft att räkna med när det är så många som ställer sig bakom, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".