Hassan Kargbo överklagade med hjälp av juristen Karin Henrikz. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Hassan Kargbo överklagade med hjälp av juristen Karin Henrikz. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Skåne

Utsatt för rasism – polisutredning las ner

4:14 min

Hassan Kargbo polisanmälde att han utsatts för rasistiska förolämpningar på jobbet. Men åklagaren la ner ärendet med motiveringen att även om det är olämpligt att kalla någon "neger", är inte ordet kränkande i sig.

Den händelse som Hassan Kargbo polisanmälde hände i matsalen på jobbet förra året. Han satt och åt med två arbetskamrater, den ene av dem svart precis som han själv. När ytterligare en arbetskamrat kom in, sa hans arbetskamrat:  "Titta jag är här. Jag sitter här med två negrer".

– Det var inte ok för mig. Jag blev arg, säger Hassan Kargbo.

Eftersom det inte var första gången som mannen hade uttryckt sig så, sa Hassan Kargbo ifrån. Han gjorde också en polisanmälan. Men det blev ingen förundersökning. I det skriftliga beslut som han fick av åklagarmyndigheten hade åklagaren Mats Svensson skrivit en motivering:

"I dagens samhälle torde det råda en allmän uppfattning att ordet neger kan vara negativt laddat och att det därför är olämpligt att använda detta ord. Ordet i sig innehåller dock ingen sådan nedsättande eller kränkande värdering att det är ägnat att såra en annan persons självkänsla".

Den motiveringen tyckte Hassan Kargbo var ytterligare en kränkning.

– De sa att det är inte nedsättande att kalla någon nigger, säger han.

Med hjälp av juristen Karin Henrikz på diskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering överklagade han beslutet.

– Det handlar alltså inte om att här finns bristande bevisning eller andra saker som skulle kunna ligga till grund för att lägga ner ett ärende, utan man lyfter just att det här ordet inte är helt enkelt tillräckligt kränkande.  Det tycker jag dels går emot den praxis och de domar som finns på området och jag tycker också att det är problematiskt att åklagaren gör ett uttalande om ett ord på det sättet. Det är något som jag i så fall tycker att en domstol får göra och inte en åklagare, säger Karin Henrikz.

Åklagaren Mats Svensson vill inte svara på frågor om sitt beslut, med hänvisning till att det överprövades. Prövningen ledde dock inte till någon ändring.

Enligt lagen är det i första hand den drabbade själv och inte en åklagare som ska driva ett mål om förolämpning. Men det finns undantag och det gäller bland annat när någon utsätts för rasistiska förolämpningar. Men att bli kallad "neger" vid ett enstaka tillfälle, räcker inte för att staten ska ta sig an målet säger Lena Körner, en av de två åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö som överprövade Mats Svenssons beslut. 

– Om man säger ett ord vid ett tillfälle så är det inte med automatik så att det ska anses vara påkallat. Då får det vara någonting ytterligare som förstärker att det här är så allvarligt att det ska bedrivas en förundersökning, säger Lena Körner.

Hon vill inte kommentera den motivering som Mats Svensson hade med i beslutet och som Hassan Kargbo anser var ytterligare en kränkning.

– Det står ju för den personen, jag vill inte gå in och fälla några kommentarer om det. Vi överprövar, vi gör inte några kommentarer eller så på det sättet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista