Fyra skarpa blixtar över staden Gillette i Wyoming, USA. Foto: TT
I somras duggade blixtarna tätt i staden Gillette i Wyoming, USA. Foto: TT
Vetenskap

Varmare klimat ökar risk för blixtar

Fler nedslag väntas i framtiden
1:25 min

Ett varmare klimat ökar risken för blixtnedslag. Och nu amerikanska forskare räknat ut exakt vad vi kan vänta oss i ett varmare klimat.

När de första blixtarna lyser upp himlen efter en riktigt varm och kvav sommardag, då är det temperaturskillnader i luften som har bidragit till att bygga upp den energi som sätter igång blixtarna.

Men fuktigheten i luften är också viktig. Och medan tidigare försök att förutse blixtantalet i ett framtida varmare klimat mest har tittat på temperaturen, har forskarna nu också tagit med nederbörden i beräkningarna.

Vernon Cooray forskar om åska vid Uppsala universitet. Och han tycker att det här gör de nya resultaten mer pålitliga.

– Det behövs även nederbörd för att sätta i gång den elektriska urladdningen i molnen, och studien tar hänsyn till båda de här faktorerna.

Den nya studien visar att det kan bli 12 procent fler blixtnedslag för varje hel grad (celsius) som temperaturen ökar. Och även om studien har gjorts med hjälp av observationer i USA, menar Vernon Cooray att samma metod borde kunna användas för att förutsäga antalet blixtnedslag även på andra håll i världen. Blixtar skapas på samma sätt överallt.

– Eftersom det här baserar sig på exakt de parametrar som behövs för att sätta i gång blixtar, så skulle jag tro att det fungerar även i andra regioner, säger Vernon Cooray.

Blixtar kan orsaka såväl skogsbränder som strömavbrott, och bland annat därför kan det vara intressant att veta om de blir fler, menar forskarna i studien som publiceras i tidskriften Science.

Referens: David M. Romps et al. “Projected increase in lightning strikes in the United States due to global warming”. Science 14 november 2014. DOI: 10.1126/science.1259100

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".