Funderingar över pensionssparande. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Sverige

Pensionssparare kan skatta dubbelt

"Påverkar väldigt många konsumenter"
2:15 min

Många av de som pensionssparar privat riskerar nu att drabbas av dubbel beskattning. Det menar Konsumenternas försäkringsbyrå och flera banker och försäkringsbolag som Ekot pratat med. Anledningen är att regeringen kraftigt vill reducera avdragsrätten redan till årskiftet.

Fyra veckor efter att det slutgiliga budgetbeslutet ska tas ska avdragsrätten reduceras kraftigt. Och det är alldeles för kort tid, det säger Marcus Lindenius som är ekonom på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Det är olyckligt att ha en så kort framförhållning när det handlar om en fråga som påverkar så här många människor. Jag tycker inte det är konsumentvänligt att få så många att agera på så kort tid, säger Marcus Lindenius, ekonom och expert på pensionsförsäkringar på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Två till tre miljoner svenskar har idag ett privat pensionsparande som man kan få avdrag för. Men till årskiftet planerar regeringen att kraftigt minska avdragsrätten för privat pensionssparande, från 12 000 kronor som det är idag till 1800 kronor. Avdragsrätten är sedan tänkt att försvinna helt till 2016.

Förslaget finns med i budgetpropositionen och om budgeten går igenom den tredje december kommer alltså de nya reglerna börja gälla fyra veckor senare. Men den här tiden är alldeles för kort för att alla privata pensionssparare ska hinna avbryta det här sparandet och hitta en annan pensionsparform, det anser flera företrädare för både banker, försäkringsbolag och försäkringstagare.

Risken är nu stor att många fortsätter att pensionspara på samma sätt, trots att det snart kommer bli mycket ofördelaktigt, det säger Mattias Munter som är pensionsekonom på Skandia.

– Eftersom det totalt är två miljoner människor som pensionssparar privat och att de flesta sparar mer än 150 kronor i månaden så är risken uppenbar att många kommer sätta in för mycket nästa år. Och det är olyckligt för om man inte har avdragsrätt så blir det ett mycket ofördelaktigt sparande eftersom man sätter in skattade pengar och sedan måste skatta en gång till när man sedan tar ut dem i framtiden, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Men Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund tycker inte att omställningsperioden är för kort.

– Det här är ju en reform som varit planerad ganska länge, även den förra regeringen lyfte det här förslaget och från oppositionens sida var det inte något starkt motstånd mot det här heller. Och nu finns det ju faktiskt en tid fram till årskiftet som man faktiskt har en möjlighet att ändra sitt sparande, säger Per Bolund.

Men Marcus Lindenius på Konsumenternas försäkringsbyrå håller inte alls med.

– Det finns många förslag som aldrig blir realitet och det är inte förrän realiteten är där som den stora massan av konsumenter faktiskt börjar att reagera. Och det är nu fram till årskiftet som de behöver börja reagera och det är en kort tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".