Hampus visar sin fotbollsdomarrobot
1 av 3
Hampus visar sin fotbollsdomarrobot. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Stina och Emma från femman på Stora Hammar Skola visar sin robot
2 av 3
Stina och Emma visar sin robot för hushållsnära tjänster. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Mollie, Kajsa och Felicia visar sin robot som ska förbättra luften.
3 av 3
Mollie, Kajsa och Felicia visar sin robot som ska förbättra luften. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Skåne

Barn skapar för hållbar framtid

"Det är en fotbollsrobot som alltid dömer rätt"
4:27 min

Över tusen barn och unga från hela Skåne förväntas delta i InnoCarnival på Malmömässan i helgen. Redan innan invigningen vid lunchtid idag vimlade det av robotar, galna idéer och barn i mässhallen.

Gymnasieskolornas innovationer handlar om parkeringshus, självförsörjande stadsdelar - och en hel stad på vatten. Men borta vid mellanstadiemontrarna dominerar robotarna.

Mollie, Kajsa och Felicia från 5B på Sandeplanskolan har gjort en luftrenande robot. "Obs miljövänlig" står det på en skylt längst ner.

– Man andas med munnen och sen så kommer det ut ur magen, förklarar Mollie.

Stina och Emma går i femman på Stora Hammar Skola i Vellinge, och de har gjort en prototyp av en mekanisk hushållsrobot.

– Den ska hjälpa barnfamiljer och framför allt äldre med att städa, diska, tvätta och göra sånt som inte är särskilt roligt, eller som kan vara jobbigt om man är lite äldre, säger Stina.

Hampus går i sexan på Bulltoftaskolan, och har gjort en fotbollsdomarrobot.

– Som alltid dömer rätt. För han har hjälp av kameror som är utsatta över hela arenan och som är kopplade till honom. Och så har han kamera på sig själv, som går runt 360 grader så att han kan se allting, säger Hampus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".