Moa Nyberg och Helena Larsson leder IM-grupper för att hjälpa barn och föräldrar finna sig tillrätta i Sverige. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Moa Nyberg och Helena Larsson. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Skåne

IM hjälper flyktingfamiljer klara flytten till Sverige

"Gemenskap med andra som varit med om samma sak"
1:39 min

Det finns ett stort behov hos flyktingfamiljer att få bearbeta sina upplevelser och prata om hur det är att vara ny i Sverige. Därför startar biståndsorganisationen Individuell Människohjälp grupper i Helsingborg och Landskrona för barn och föräldrar som nyligen fått uppehållstillstånd.

Ledarna Moa Nyberg och Helena Larsson träffar barn respektive vuxna vid fjorton tillfällen och tar upp olika teman.

– Man får lära sig sätta ord på sina känslor, lära känna sig själv bättre och känna gemenskap med andra som har varit med om samma sak, säger Moa Nyberg

Träffarna börjar med en introduktion och sen pratar man om känslor och försvar. Sen fortsätter man med samtal om tiden före flykten, själva om flykten och slutligen om framtiden.

Meningen är att barnen och deras föräldrar ska få bättre förutsättningar att komma tillrätta i Sverige. Metoden är egentligen utarbetad för barn och ungdomar mellan sju och tjugo år. Men förutom barngruppen blir det alltså även en föräldragrupp i Helsingborg och Landskrona.

Helena Larsson tror att det ger ett bättre resultat än om man bara hade arbetat med barnen och stärker familjen.

- Både föräldrar och barn jobbar med samma tema. Man går igenom samma saker, säger hon. Det gör att man kan fortsätta hemma sen. Föräldrarna vet vad barnen har gått igenom och pratat om och barnen vet att föräldrarna också har jobbat med de här bitarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".