Mats Olsson
Mats Olsson (V) skrev motionen. Foto: Tobias Wallin / Sveriges Radio
Lund

Reklam på stan får V att se rött

Mats Olsson (V): "Borde ha ett mer demokratiskt inflytande över stadsmiljön"
2:57 min

Det är för mycket reklam i Lund. Det tycker i alla fall kommunens politiska ledning som nu vill utarbeta en plan för att minska de kommersiella affischytorna.

Det står klart efter att kommunstyrelsen i onsdags röstade ja till en motion från vänsterpartisten Mats Olsson som tycker att medborgarna borde slippa att få budskap upptryckta i ansiktet.

 – Det har skett en kraftig ökning av reklam i stadsmiljön, de flesta lundabor har inte tänkt på det de då det kommit smygande de senaste 10-15 åren, säger Mats Olsson (V).

– När vi går ut i stadsmiljön så menar varje fall jag att vi borde ha ett mer demokratiskt inflytande över hur stadsmiljön utformas och inte vara beroende över vem som kan köpa reklamplats.

Vad tror du det här kommer kosta lundaborna då att finanserna busshållpaltser, offentliga toaletter och liknande som nu finansieras via reklam?

– Inte ett öre, priset måste ändå betalas om det nu sker via skatten eller via varor. För kommunen kan det bli dyrare men inte för invånarna.

Men lika engagerade som Mats Olsson är mot reklamen i stan verkar inte lundborna vara, i varje fall inte de vi pratar med på Botulfsplatsen:

– Det stör inte mig, jag tycker det är kul med reklam, det har aldrig stört mig.

– Jag tänker överhuvudtaget inte på reklamtavlorna, ibland kan man till och med se något bra erbjudande.

– Jag tycker det är soft, det är kul att ha något att titta på när man väntar på bussen.

De borgerliga partierna i kommunstyrelsen röstade mot förslaget, medan SD och FNL valde att inte rösta alls i frågan. Nu ska frågan behandlas i kommunfullmäktige. Där hoppas kommunstyrelsens andre vice ordförande Christer Wallin (M) att förslaget stoppas.

– Det här är en huvudlös utredning som föreslås, utredningen är onödig då vi redan har mer än tillräckligt med regleringar och policys. 

– I Lund skulle det kunna innebära att underhåll och byggande av busskurer direkt skulle hamna på skattebetalarna, det är ganska mycket pengar vi pratar om, säger Christer Wallin (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".